Aftenposten

Nå tør Kjell Husebye (82) gå på butikken

- SOLVEIG RUUD OLAV OLSEN (foto)

Han kunne valgt å gå på kino eller fotballkam­p. Men Kjell Huseby har valgt å få følge til butikken.

– Jeg har fått angst for å gå alene. Jeg føler at «nå snubler jeg», sier 82-åringen.

Etter flere slag da han var i 70-årene, er Kjell Huseby blitt litt ustø.

– Jeg føler meg ikke trygg uten å ha noen å gå med, sier han og forklarer at handleture­ne blir litt kronglete når hendene er avhengig av å holde seg fast i enten staver eller rullator.

Men nå får han gratis kommunal hjelp til naermeste Kiwi-butikk på Frogner én gang i uken. Fransknors­ke Mathilde Chéné, som ellers jobber med praktisk bistand i bydel Frogner, har satt av en time hver uke for å hjelpe Huseby med det han selv ønsker: hjelp til innkjøp for å kunne lage den maten han selv vil ha.

Huseby, som har mesterbrev som pølsemaker og har vaert innehaver av to frukt- og grønnsaksb­utikker, setter listen høyere enn Fjordlands ferdigmat.

– Jeg har vaert skilt i mange år, så jeg har laert meg å lage mat, sier han.

Inspirert av danskene

Denne høsten går startskudd­et for det byråd Tone Tellevik Dahl kaller «nybrottsar­beid» i Norge: innføring av aktivitets­tid.

Oslos byråd for eldre, helse og arbeid forteller at det er danskene som har inspirert byrådet til å innføre et helt nytt tilbud i eldreomsor­gen: 60 minutters hjelp til fri disposisjo­n.

Tilbudet gis til brukere over 67 år med hjemmebase­rte tjenester eller brukere som er i prosess med å få slike tjenester. Hensikten er å gi dem en bedre hverdag gjennom aktivitet og deltagelse.

– Det kan gis eldre som ellers vil kunne bli litt isolert eller inaktive, sier Tellevik Dahl. Hun forteller at ordningen er helt brukerstyr­t.

– De kan be om hjelp til å gjøre alt mulig rart, sier hun.

Vil man f.eks. på kino, må man betale billetten selv og eventuell trikkebill­ett. Ordningen er utformet slik at man kan spare tid og sette på en slags tidskonto, men innenfor visse rammer: Bruker man ikke 60 minutter hver uke, kan man likevel ikke få mer enn tre timer sammenheng­ende hver sjette uke.

Lukten av kjøttkaker

– De som mottar slik hjelp, må ha tillit til og god kjemi med den som kommer, forteller Odd Rune Andersen, bydelsdire­ktør i Frogner, en av tre bydeler som har vaert med å teste ordningen.

Han forteller at noen har ønsket å få følge til fotballkam­p, mens en annen ønsket å bruke tiden til å steke kjøttkaker i eget hjem for å «kunne kjenne lukten».

Ordningen som ble testet ut, var den byrådet har lovet i byråd serk la e ringen :30 minutter i uken.

Evaluering­en av forsøket viste at tre av fire sa de fikk bedre livskvalit­et. De som ikke mente de fikk det, begrunnet det bl.a. med besøk for få ganger eller at de fikk for liten tid. Det siste er årsaken til at den permanente ordningen blir 60 minutter i uken.

65 årsverk gir tilbud til 1500

– Det er et veldig fint tilbud, sier Kjell Huseby, som godt hjulpet av Mathilde Chéné tar en tur oppom Bygdøy allé og Kiwi mens Aftenposte­n er på besøk.

Tilbud om aktivitets­tid er ikke noe Oslo er lovpålagt. De 65 årsverkene som skal brukes, vil i praksis bety at 1500 får tilbudet.

I utgangspun­ktet er ikke tilbudet en tjeneste man søker på, men som noen får tilbud om basert på en vurdering av om man vil ha nytte av tilbud. Men tjenesten kan også gis etter forespørse­l fra bruker eller pårørende.

Går det som kommunen håper, vil noen av dem som får hjelp til å komme seg litt ut, i større grad enn før bruke eldresentr­e eller komme i dialog med frivillige som kan tilby enda mer hjelp for å komme ut og møte andre.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Kjell Huseby er blitt ustø etter slag og er derfor glad for følge av Mathilde Chéné til butikken.
FOTO: OLAV OLSEN Kjell Huseby er blitt ustø etter slag og er derfor glad for følge av Mathilde Chéné til butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway