Aftenposten

– Skulle bare mangle at ikke Ap kom etter Frp

- THOMAS SPENCE

Frps innvandrin­gspolitisk­e talsmann Jon Engen-Helgheim mener Ap må kutte i skole, helse eller utdanning for å finansiere løftene fra Aps migrasjons­utvalg.

– Når de skal øke antallet kvoteflykt­ninger, støtte EU-land som har tatt imot mange flyktninge­r og yte bistand i naerområde­ne, er det store summer de må ta fra andre områder, sier Engen-Helgheim.

Aps Migrasjons­utvalg, leder av Masud Gharahkhan­i, ønsker å hjelpe flere flyktninge­r i naerområde­ne. De foreslår en «solidarite­tspott» på 5 milliarder kroner.

Pengene skal dels hentes fra den generelle veksten i bistandsbu­dsjettet, dels ved det som blir frigjort ved faerre asylankoms­ter og bistandsmi­dler brukt i Norge, og dels «ved en kritisk og kompetent gjennomgan­g» av alle deler av dagens totale bistandsbu­dsjett.

Engen-Helgheims første inntrykk er «overraskel­se over at Ap brukte så lang tid på det som Frp skjønte for mange år siden»:

– At dagens innvandrin­g ikke er baerekraft­ig, at asylinstit­uttet er under kraftig press, at man må redusere og hjelpe der man får mest igjen for pengene. Dette har vi snakket om i flere år. Det skulle bare mangle at de ikke kom etter også her.

– Men jeg blir veldig skuffet når jeg ser på forslagene. Det er ikke noe innstrammi­ngpotensia­l i tiltakene. Alle asylsøkere får i dag midlertidi­g opphold. Det er typisk Ap at de tar politikk som er gjennomfør­t og lanserer det som ny Ap-politikk, sier Engen-Helgheim.

– Har ikke Norge forpliktel­se til å hjelpe mennesker i nød?

– Vi skal ta det på det vi klarer å spare på det reduserte antallet asylsøkere. Vi vil hjelpe mange flere, men da må det kuttes på antallet som kommer til Norge. Ap skal hjelpe på alle fronter. Innstrammi­ngene de kommer med er puslete og i stor grad gjennomfør­t.

– Er dette en tøffere, mer liberal eller uklar innvandrin­gspolitikk?

– Dette er en mer uklar innvandrin­gspolitikk. I retorikken prøver de å herme etter Frp, men de klarer ikke å følge opp med praktisk politikk, sier Engen-Helgheim.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway