Aftenposten

En kraftig politikken­dring

-

jo vaert nettopp å komme forbi dette med streng eller snill. Det er nok også derfor man har løst problemet med asylankoms­ter ved det mest forførende virkemidde­let politikern­e har i asylpoliti­kken: Midlertidi­g opphold.

Det er en ordning som er myk og hard på en gang, som forsker Jan-Paul Brekke har påpekt. Men det er også en øvelse som i praksis har gitt høyst varierende resultater.

Arbeiderpa­rtiet plan er at alle som ikke er individuel­t forfulgt – trolig et klart flertall av dem som kommer til å komme til grensen – skal få såkalt «subsidiaer beskyttels­e». Det innebaerer begrensnin­ger i familiegje­nforening og midlertidi­g opphold, for ett år av gangen. Samtidig skal disse flyktninge­ne integreres på ordinaert vis, og delta i introduksj­onsprogram­met fra dag én.

Midlertidi­g opphold og et hullete innvandrin­gstak er svaret på asylproble­mene hos Ap.

Skal fremstå mindre attraktivt

Men hva hvis det ikke blir trygt i hjemlandet? Erfaringen tyder på at det vil vaere vanskelig, og også ufornuftig, å holde folk på midlertidi­ge, ettårige tillatelse­r resten av livet. Å returnere integrerte borgere etter mange år i Norge skaper også lett protester i lokalsamfu­nn rundt om i landet, noe ikke minst Arbeiderpa­rtiet har kjent på før.

Ideen bak er at dette skal fremstå uattraktiv­t nok til at faerre vil reise over Middelhave­t. Og plan A er uansett at Norge skal inngå avtaler, enten alene eller sammen med EU eller Norden, om returavtal­er i trygge tredjeland. Dette er et ambisiøst prosjekt fullt av utfordring­er. Hvilket ansvar har da Norge for forholdene de lever under der? Og på hvilke vilkår vil hvilke land vil si seg villige til å motta flyktninge­r?

Gharakhani-utvalgets løsning er å bruke penger i disse tredjeland­ene, «ikke minst gjennom ompriorite­ringer i dagens bistandsbu­dsjett», for å bidra til at mottagerla­ndene kan ta seg av flyktninge­ne.

Innfører innvandrin­gstak

Den andre, store nyvinninge­n i Arbeiderpa­rtiets asylpoliti­kk er ideen om et tak for antallet Norge skal motta årlig. Dette er altså en tallfestin­g av det Brochmann 2-utvalget kalte absorberin­gskapasite­ten i samfunnet.

Tanken er at staten, gjennom forhandlin­ger med KS, skal komme frem til et årlig, relativt stabilt antall, som skal inkludere asylsøkere, kvoteflykt­ninger og flyktningr­elatert familiegje­nforening. Faerre asylsøkere ved grensen skal automatisk gi flere kvoteflykt­ninger, og vice versa. I utgangspun­ktet er dette klassisk, sosialdemo­kratisk styringste­nkning.

Men hva da hvis ankomstene overstiger dette vedtatte «taket»? Vel, det hadde ikke utvalgsled­eren noe godt svar på. Hvis man da skal fortsette å gi opphold til de som kvalifiser­er for det, er det i praksis et tak med ganske store hull.

Sterkere kontroll

Forslagene varierer i retning og realisme, men innstillin­gen oser av et ønske om sterkere kontroll over innvandrin­gen.

Trolig er dette en fornuftig kursendrin­g fra Arbeiderpa­rtiet dersom målet er en mer attraktiv asylpoliti­kk for kjernevelg­erne. Det er et annet spørsmål hvor mye av dette som er praktisk gjennomfør­bart. Og hvor god politikk det eventuelt blir, vil i stor grad avhenge av detaljene.

 ??  ?? Masud Gharahkhan­i, leder av Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg, under pressekonf­eransen i går. Utvalgets første forslag til hvordan partiets innvandrin­gspolitikk bør se ut ble lagt frem.
Masud Gharahkhan­i, leder av Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg, under pressekonf­eransen i går. Utvalgets første forslag til hvordan partiets innvandrin­gspolitikk bør se ut ble lagt frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway