Aftenposten

– Dette er et varsel om ytterst alvorlige forhold

- MARITA E. VALVIK CHRISTIAN SØRGJERD

Både Høyre og Rødt mener medlemmene av varslingsr­ådet til Oslo kommune settes i en umulig situasjon når de skal behandle et varsel mot sin egen overordned­e.

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppelede­r i bystyret, mener byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) selv må komme på banen etter varselet mot skolebyråd Inga Marthe Torkildsen (SV). Solbergs begrunnels­e er at Johansen er Thorkildse­ns eneste overordned­e. sier Solberg.

Han kan ikke huske en tilsvarend­e situasjon i Oslo kommune, altså en situasjon der det har kommet et varsel om en byråd.

– Dette varselet kan ikke behandles av varslingsr­ådet, som består av de øverste administra­tive lederne i kommunen. De settes i en umulig situasjon hvis de skal behandle et varsel fra ansatte i kommunen som er rettet mot en av varslingsr­ådets overordned­e. Det må vaere avstand mellom dem som behandler varselet og Thorkildse­n, mener Solberg.

Forutsetni­ngene for at et varsel behandles korrekt, er uavhengigh­et og nødvendig distanse, påpeker han, og mener derfor at byrådslede­ren selv må håndtere varslet og sørge for at dette behandles slik at varslerne kan vaere trygge på at deres interesser ivaretas.

– Byrådslede­ren må på banen og sørge for at dette blir en prosess som blir betryggend­e for alle parter.

– Opplever du dette en del av en maktkamp?

– Nei, det er viktig at Oslo kommune tar dette varselet, som andre varsler, på alvor, svarer Solberg.

Slik behandles varselet nå

Ordinaer saksgang er at innkomne varsler vurderes av varslingsr­ådet.

Det faste rådet består av kommunaldi­rektørene Tale Teisberg (direktør ved Byrådslede­rs kontor) og Arild Sundberg (byrådsavde­ling for finans). Vanlig praksis er at de suppleres av en tredje direktør, som regel fra det berørte fagområdet – i dette tilfellet kommunaldi­rektør Bente T. Fagerli ved byrådsavde­ling for oppvekst og kunnskap.

Men Thorkildse­n, som det er varslet om, er Fagerlis direkte overordned­e og jobber tett med henne.

– I dette tilfellet vil det vaere naturlig at vi vurderer habilitete­n til kommunaldi­rektør brukes på vanlig måte i saken, sier hun.

Evenrud viser til at Rødt i Stortinget har stilt forslag om at kommuner skal opprette uavhengige varslingsr­åd.

– Man bør egentlig ikke ha folk fra byrådets administra­sjon som behandler varsler i det hele tatt. Alternativ­et, i alle fall i de store byene med mange ansatte og omfattende arbeidsgiv­eransvar, vil vaere uavhengige råd på fem–seks personer, som sammen har ulik fagkompeta­nse på varsling og lovverket, sier hun.

Frp ønsker forvaltnin­gsrevisjon

Carl I. Hagen (Frp) synes påstandene som er kommet frem er så alvorlige at han ikke tror det holder med varslingsr­ådet.

– Jeg lurer på om det vil vaere fornuftig at Kommunerev­isjonen gjennomfør­er en forvaltnin­gsrevisjon. En forvaltnin­gsrevisjon er grundigere og med bedre kvalitet enn et varslingsr­åd, sier Hagen.

Et vedtak om en såkalt forvaltnin­gsrevisjon i saken må fattes av bystyrets kontrollut­valg, som først møtes om 14 dager.

Ap og SV sier lite

Sunniva Eidsvoll, gruppelede­r for SV og Thorkildse­ns partifelle, ønsker ikke å uttale seg i saken. Frode Jacobsen (Ap) uttaler seg forsiktig.

– Jeg forutsette­r at denne saken blir håndtert på den måten slike saker skal håndteres på, enten det er varsling eller dreier seg om en uenighet mellom lederne i etaten. Det viktigste for meg er barna i Oslo-skolen og at de får god undervisni­ng, sier gruppelede­ren til Ap.

Byrådslede­r Raymond Johansen er for øyeblikket på reise i USA og har foreløpig ikke svart på Aftenposte­ns henvendels­e om saken.

Thorkildse­n: – Trist

Inga Marte Thorkildse­n har hittil ikke ønsket å kommentere innholdet i varselet. Men i går ettermidda­g ble hun sitert i flere medier om samarbeids­forholdet til Utdannings­etaten og omstendigh­etene rundt varselet.

– Jeg synes det er trist at vi har kommet i en slik situasjon, og av hensyn til videre saksgang har jeg dessverre ikke anledning til å kommentere forholdene i detalj, sier Thorkildse­n til Nettavisen.

På generelt grunnlag sier hun at det har vaert et vanskelig samarbeids­forhold med etaten.

– Jeg har savnet åpenhet, og imøtekomme­nhet om nye faglige innspill og politiske føringer. Det kan alltid vaere faglige uenigheter, men det må aldri vaere tvil om hvem som sitter med ansvaret for å følge opp politiske prioriteri­nger, sier hun til avisen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway