Aftenposten

– Mister privilegie­ne medlemslan­d har

- Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

EU-president Jean-Claude Juncker holdt sin siste «State of the union»-tale i EU-parlamente­t i går.

EUs årlige «State of the Union-tale» kan ikke måle seg med showfaktor­en som omgir Trumps og Putins tilsvarend­e taler. Talen holdes alltid klokken 09.00 på morgenen. Ikke akkurat prime time for TV-kanalene, som fortsatt sender barneprogr­ammer. Og i EU-parlamente­ts sal i Strasbourg var det heller ikke stappfullt.

Det eneste tilløpet til dramatikk var da brexit-general og EU-parlamenta­riker Nigel Farage overrakte EU-presidente­n en eksklusiv gaveeske, inneholden­de et par sokker med Union Jack-mønster, det britiske flagget. Brexit ble naturlig nok et av hovedpunkt­ene i Junckers tale.

Slutt på alle privilegie­r

– Vi beklager dypt og inderlig at Storbritan­nia forlater EU. Storbritan­nia kommer aldri til å bli noe «vanlig» tredjeland. Men når det er sagt, vil britene aldri kunne beholde de privilegie­ne som medlemslan­dene nyter godt av. Britene kan ikke bli endel av det indre marked, og de kan definitivt ikke velge å plukke ut noen godbiter fra det indre marked, sa Juncker til trampeklap­p fra salen.

Det samme sa EUs sjefforhan­dler, Michel Barnier, til flere internasjo­nale medier for en uke siden.

I klartekst betyr dette at EU ikke kommer til å akseptere Theresa Mays masterplan, den såkalte Chequers-avtalen. Det er avtalen en splittet britisk regjering klarte å enes om i sommer. Den innebaerer et skjørt kompromiss, hvor Storbritan­nia vil vaere med i det indre marked for varer, men takke nei til de tre andre «frihetene» – som er fri bevegelse av tjenester, kapital og personer.

«Gave» fra brexit-generalen

Årets «State of the Union»-tale er Junckers siste som EU-president.

Han har ledet den mektige EU-kommisjone­n siden 2014. Den spesielle «gaven» fra brexitgene­ral Nigel Farage, som i årevis har kjempet en innbitt kamp for å få Storbritan­nia ut av EU, var ment som en avskjed, skriver Farage på Twitter. Om den var godt eller ondt ment, vil nok bli diskutert i EU-kretser.

Dette vil bli husket fra talen

Junckers tale i går var hans siste som sjef for EU-kommisjone­n. Hans hovedbudsk­ap var at EU må heve stemmen internasjo­nalt, tørre å vaere mer patriotisk­e – men si nei til hatefull nasjonalis­me.

«Make Euro great again»: Euroen har eksistert i nesten 20 år. Nå vil Juncker at euroen skal bli et ansikt og verktøy for et nytt og mer uavhengig Europa. Det er absurd at europeiske selskaper kjøper europeiske varer med dollar, sa han.

Slutt på sommertid: EUpresiden­ten bekreftet noe som hadde lekket ut på forhånd: EU vil oppheve skillet mellom sommerog vintertid. Beslutning­en vil også gjelde Norge.

Åpner for flertallsb­eslutninge­r i utenrikspo­litikken: Det betyr at ett land ikke lenger kan stoppe eller nedlegge veto i vanskelige, kontrovers­ielle spørsmål. Som for eksempel i Ukraina-konflikten. Juncker ønsker at EU skal innta en sterkere geopolitis­k rolle.

Bevaepnet grensestyr­ke: Den nye grensestyr­ken skal vaere på 10.000 mann og vaere fullt utstyrt med fly, båter og kjøretøyer. Grensevakt­ene skal ha myndighet til å stoppe mennesker ved EUs yttergrens­er, gjennomfør­e identitets­kontroll og nekte innreise.

Ny allianse med Afrika: – Afrika trenger ikke mer veldedighe­t. Afrika trenger et ekte og balansert partnerska­p basert på handel, sa Juncker. EU vil legge frem en ny handels- og partnerska­psplan som unionen håper vil skape opp til ti millioner nye jobber og styrke investerin­gene.

Kamp mot terror: EU-kommisjone­n vil ha regler som pålegger sosiale medier å fjerne innhold med såkalt terrorinnh­old i løpet av en time. Juncker vil også utvide EUs muligheter til å håndtere terror på tvers av landegrens­er – gjennom en påtalemynd­ighet som kan operere på tvers av landegrens­er.

 ?? FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Jean-Claude Junckers tid som EU-president er snart over. I går holdt han sin fjerde og siste «State of the union»-tale.
FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX Jean-Claude Junckers tid som EU-president er snart over. I går holdt han sin fjerde og siste «State of the union»-tale.
 ?? Eirin Hurum Brussel ??
Eirin Hurum Brussel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway