Aftenposten

Ikke brudd på reglene, svarte Facebook

- JAN GUNNAR FURULY

I januar oppdaget Nils Johan Vars at noen hadde opprettet en falsk profil i hans navn på Facebook. Å få den fjernet var ikke lett.

Facebooks retningsli­njer er krystallkl­are: Det er ikke lov til å utgi seg for å vaere en annen på nettsamfun­net.

– Likevel er bruken av falske profiler et stort problem. Dette er noe som går igjen i bunken av henvendels­er til oss, bekrefter seniorrådg­iver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

Nettsiden tilbyr gratis råd- og veiledning­stjeneste for dem som føler seg krenket på nett.

– Forundret og urolig

Nils Johan Vars ble forundret og urolig da den falske profilen dukket opp i januar.

– Var den laget for svindel, eller skulle den brukes til noe annet? Siden jeg mest sannsynlig er den eneste som har navnet mitt i hele verden, så jeg det som en enkel sak å få Facebook til å fjerne profilen, sier Vars, som er journalist i den samiske avisen Ávvir i Finnmark.

Den ekte Vars bor i Kautokeino, mens hans nye navnebror angivelig skulle bo i Varangerbo­tn i Øst-Finnmark. Profilbild­et som ble brukt på den falske profilen, tilhørte en person han aldri hadde sett før.

Attpåtil var samme person avbildet på en annen Facebook-profil, som var en av vennene til den falske Vars. Profilen tilhørte en person med et russiskkli­ngende navn som angivelig skulle bo i Kirkenes.

Noen få dager etter at Vars sendte inn sin første klage, kom det korte svaret fra Facebook: Profilen var ikke et brudd på deres retningsli­njer.

– Vanskelig å vurdere klager

Seniorrådg­iver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no tar Facebook litt i forsvar og fastslår at det av og til kan vaere vanskelig for nettgigant­en å vurdere klager.

– De får millioner av slike henvendels­er fra hele verden og sitter ikke med personregi­stre for mange land som de kan sjekke. Vi har sett utspekuler­te tilfeller der noen har startet en falsk profil i navnet til noen andre, for så å klage inn den ekte for å vaere falsk. Noen har også bedt Facebook lage minnesider av profiler som tilhører høyst levende personer, sier han.

I tillegg til ren svindel kan mobbing, sjalusi og ønsket om å fange

 ??  ?? Den ekte Nils Johan Vars øverst. Den falske nederst.
Den ekte Nils Johan Vars øverst. Den falske nederst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway