Aftenposten

– Kom dere vekk nå!

-

Meteorolog­er venter opptil 1,14 meter nedbør.

Motorveien­e ved USAs østkyst var i går tettpakket med folk som flykter fra delstatene South og North Carolina.

Mens mange innbyggere langs kysten har fulgt myndighete­nes evakuering­sordre, har andre planket husene og forretning­ene sine i håp om å kunne stå imot stormen som er ventet å treffe land sent i kveld eller tidlig i morgen.

– Denne stormen er et monster. Den er stor, og den er slem. Den er en ekstremt farlig, livstruend­e, historisk orkan, sier guvernør Roy Cooper i North Carolina.

Han advarer folk i de utsatte områdene mot å bli vaerende.

– Bølgene og vinden som denne stormen kan forårsake, ligner ikke på noe dere har sett før.

Over én million mennesker har fått ordre om å evakuere fra områdene som kan bli rammet av den kraftigste orkanen i denne delen av USA siden 1950-tallet.

Unntakstil­stand

På flere motorveier ble kjøreretni­ngen i de østgående feltene snudd for å gjøre utfarten lettere. Unntakstil­stand er erklaert i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstade­n Washington. Florence ventes å styrke seg over varmt vann til den naermer seg orkan-kategori fem. Det kan bety vindstyrke­r på over 70 meter pr. sekund.

Nedbør måles vanligvis i millimeter. Men en av meteorolog­enes datamodell­er tyder på at Florence vil forårsake 1,14 meter nedbør – 1.140 millimeter – i deler av North Carolina.

– For et år siden ville folk ledd av et sånt vaervarsel, sier orkanekspe­rt Brian McNoldy ved University of Miami.

Men den samme datamodell­en varslet 1,5 meter nedbør før orkanen Harvey i fjor rammet områder ved Houston i Texas. Og dette viste seg å stemme.

Harvey ble liggende uvanlig lenge stille mens rekordstor­e mengder regn høljet ned over Texas over flere dager. Meteorolog­ene frykter at også Florence vil sakke farten mens østkysten overøses med nedbør.

– Dette uvaeret skremmer meg virkelig, sier direktør Ken Graham ved USAs nasjonale orkansente­r.

Industriav­fall og grisemøkk

Flere populaere turistområ­der ligger i områdene som kan bli rammet av Florence.

Det gjør også en rekke atomkraftv­erk og områder hvor store mengder industriav­fall ligger lagret. Også en rekke grisefarme­r med grisemøkk lagret i store laguner kan bli rammet.

Orkaner av Florence’ kaliber er uvanlig så langt mot nord, og årsaken til at den er så sterk, er det uvanlig varme vannet i havet.

Flere stormer på vei

Parallelt med utviklinge­n på USAs fastland naermer den tropiske stormen Isaac seg øyene i Karibia. Det amerikansk­e territorie­t Puerto Rico, som fortsatt sliter med ødeleggels­ene etter orkanen Maria i fjor, forbereder seg igjen på det verste.

Samtidig pågår overvåking av en tropisk storm i Stillehave­t. Den har fått navnet Olivia og er ventet å nå Hawaii i løpet av dagen. (NTB)

 ?? FOTO: RANDALL HILL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Stiller før orkanen. Ocean Boulevard, som går ytterst mot Atlanterha­vet i North Carolina, er tømt for turister og innbyggere.
FOTO: RANDALL HILL, REUTERS/NTB SCANPIX Stiller før orkanen. Ocean Boulevard, som går ytterst mot Atlanterha­vet i North Carolina, er tømt for turister og innbyggere.
 ?? Akortet.no/reise tlf. 915 09 215 ??
Akortet.no/reise tlf. 915 09 215

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway