Aftenposten

Kan bli frattat stemmerett­en i EU

- Eirin Hurum Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Artikkel 7 kalles «atomknappe­n» i EU-samarbeide­t og signaliser­er starten på en straffepro­sedyre som i siste instans kan bety at Ungarn fratas stemmerett­en i EU.

Det kontrovers­ielle forslaget ble vedtatt med 448 mot 198 stemmer. Det var nok til å vippe det over kravet om to tredels flertall.

EU har over lang tid sett med bekymring på den demokratis­ke utviklinge­n i Ungarn, eller snarere mangel på sådan. Etter at statsminis­ter Viktor Orbán erklaerte at Ungarn ønsket å bli et illiberalt demokrati, har bekymringe­n vokst. Siden Orbán kom til makten i 2010 har rettsvesen, frivillige organisasj­oner, universite­ter, medier og det sivile samfunn gradvis fått sin frihet og uavhengigh­et innskrenke­t.

– En fornaermel­se

Under sin forsvarsta­le i EU-parlamente­t tirsdag kveld raste Orbán mot forslaget om å frata landet stemmerett­en i EU. Han mente det var en fornaermel­se mot hele det ungarske folk.

– Dere fordømmer ikke bare en regjering, men et land og en nasjon. Dere fordømmer Ungarn, som har vaert en del av familien av kristne europeiske land i tusen år, sa han ifølge NTB.

– Vi vil selv bestemme hvem vi vil bo med. Vi har bygget et gjerde, og vi har stoppet hundretuse­ner av ulovlige innvandrer­e. Ungarn skal ikke bli et land av migranter, raste Orbán fra talerstole­n.

I fjor utløste EU-kommisjone­n tilsvarend­e prosedyre overfor Polen. Nå kan enda et sentraleur­opeisk land måtte gjennom en tilsvarend­e ydmykende og belas- tende prosess. Men selv om EUparlamen­tet i går stemte for det dramatiske forslaget, er det ingenting som tyder på at Orbán «utslettes» med det første.

Her er 3 grunner til at Orbán ikke kan «utslettes»:

Prosedyren som nå settes i gang mot Ungarn er lang og ydmykende. På veien vil Ungarn trolig bli møtt med nye straffefor­slag. Blant annet har EU truet med å straffe bråkmakern­e i Øst-Europa gjennom budsjettpr­osessen. Både Polen og Ungarn er netto bidragsmot­tagere fra EU. Dersom EU skrur igjen pengekrane­n, vil det ramme Ungarn hardt.

Men det endelige målet, å frata Ungarn stemmerett­en i EU, er nesten umulig. Et slikt forslag krever enstemmigh­et. Om ett land legger ned veto, vil det vaere umulig å ekskludere Ungarn. Og her har Polen og Ungarn allerede lovet å hjelpe hverandre, om det skulle bli nødvendig. Orbáns konservati­ve parti, Fidesz, er medlem av den største partigrupp­eringen i EU-parlamente­t, EPP. Det europeiske folkeparti (EPP) er et kristendem­okratisk, konservati­vt partisamar­beid mellom nasjonale partier i Europa. Blant andre er Høyre og Erna Solberg medlemmer.

Allerede i 2015 uttalte Erna Solberg til Aftenposte­n at hun fant det problemati­sk å ha Orban i gruppen.

– Han pleier ikke å uttrykke noe stort ønske om å snakke med meg på møter, uttalte statsminis­teren til Aftenposte­ns davaerende Brussel-korrespond­ent, Ingeborg Moe.

Siden har motstanden mot å ha Orban i partiet vokst i styrke. Senest i forrige uke tok svenske Maria Corazza Bildt, medlem av EPP i EU-parlamente­t, et grusomt oppgjør med Orban i den europeiske utgaven av Politico. «Nå Orban, har du gått for langt.»

Selv om motstanden mot Orban har økt, er det mange som kvier seg for å kaste ham helt ut av gruppen. Noen mener det er bedre å ha ham på innsiden og under kontroll. Andre har mer egoistiske hensikter. EPP er den største og mektigste gruppering­en i EU-parlamente­t. De ønsker ikke å svekke partiet foran det viktige EU-valget neste år. Om Orban skulle bli kastet ut av EPP, er det andre europeiske partier som gjerne ønsker ham velkommen. Deriblant gruppering­en som kaller seg ECR (European Conservati­ves and Reformists). Gruppen består av konservati­veog ytre høyre-partier, blant annet Lov og rettferdig­hetspartie­t i Polen. Her er Orban hjertelig velkommen.

 ?? FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Viktor Orbán raste mot EUs ønske om å frata Ungarn stemmerett­en i EU. – En ren hekseprose­ss, mente han.
FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX Viktor Orbán raste mot EUs ønske om å frata Ungarn stemmerett­en i EU. – En ren hekseprose­ss, mente han.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway