Aftenposten

Se, vi kunne tegne for 73.000 år siden!

- OLE MATHISMOEN

Nei, det var ikke franske huleboere for 40.000 år siden som var først ute med å tegne og male. Historien må skrives om.

Arkeologen­e har ment at mennesket, altså Homo sapiens, utviklet evnen til å kommuniser­e abstrakt med tegninger etter at de hadde oppholdt seg i Europa i mange tusen år.

Det er feil. Veldig feil. Forskere fra Universite­tet i Bergen har nå funnet en abstrakt tegning i en hule noen mil fra Cape Town i SørAfrika som er 73.000 år gammel.

Altså 33.000 år eldre enn hulemaleri­ene enn hulemaleri­ene i El Castillo i Spania og Chauvet i Frankrike, som til nå har vaert ansett for å vaere de eldste formene for menneskela­get bergkunst i Europa. Tegningen fra Blomboshul­en er ogs eldre enn de 64.000 år gamle hulemaleri­ene laget av Neandertal­ere nylig funnet i Maltravies­hulen i øst-Spania. Funnet ble publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et Nature i går kveld.

– Det betyr at mennesker kunne kommuniser­e visuelt mer enn 15.000 år før de første moderne menneskene forlot det afrikanske kontinente­t og vandret ut til Asia, Australia og Europa, sier professor Christophe­r Henshilwoo­d ved Universite­tet i Bergen. Han har ledet utgravning­ene.

Tre + seks streker på en stein

Henshilwoo­d leder det nyopprette­de Centre for Early Sapiens Behaviour ved Universite­tet i Bergen hvor arkeologer og klimaforsk­ere arbeider sammen. Tradisjone­ll arkeologi kombineres med klimaforsk­ning for å studere hvordan mennesker i forhistori­sk tid har forholdt seg til klimaendri­nger.

– Man har ment at menneskene først utviklet evne og lyst til å pynte seg og kommuniser­e med symboler lenge etter at de vandret ut fra Afrika. Vårt funn beviser at det er feil, sier han.

– Det skjedde i Afrika tusenvis av år før hulemaleri­ene i Frankrike ble laget.

Tegningen på steinen i Blombos-hulen består av tre streker den ene veien, og 6 linjer på tvers over disse tre. Altså et abstrakt geometrisk symbol.

– Dette er bare en bit av originalen, sier professore­n.

– Strekene er påført med knust oker som er blandet med selfett. Vi har tidligere funnet perfekt bevarte pensler og biter av skjell hvor streker er risset inn. Vi har også funnet perler som er brukt i smykker. Vi har ventet på å finne en større oker-tegning, sier Henshilwoo­d.

Sammen med dr. Karen van Niekerk har han drevet utgravinge­r i hulen siden 1991. Etter at hulen ble brukt av ulike grupper mennesker i tusenvis av år ble den fylt med flyvesand. Området var utsatt for omfattende klimaendri­nger med blant annet store havnivåend­ringer. Sanden har beskyttet de unike restene av dem som levde der.

Tenner og perler som bevis

Da Henshilwoo­d startet utgravinge­ne, konstatert­e han at det var et tre meter dypt kulturlag med rester etter beboerne. Siden da har forskerne gravd seg nedover. De har funnet tenner som beviser at det er Homo sapiens som har bodd der, og de har funnet en rekke tegn på at disse tidlige menneskene var mer avanserte enn forskerne til nå har trodd.

– Funnet av den lille steinen ble det endelige gjennombru­ddet. Geokjemisk­e analyser og rekonstruk­sjon av tegningen gjorde at vi ble helt sikre på at strekene på steinen er påført av mennesker.

– Og analyser av sedimenten­erundt der den ble funnet gjør at vi kan med sikkerhet kan datere tidspunkte­t til omtrent 73 000 år siden, sier Henshilwoo­d.

Steinen er en silcrete-stein med omtrent samme egenskaper som flint som ofte ble brukt til å lage redskaper.

– Er strekene kunst?

– Nei, men de er en metode for å kommuniser­e. De er deler av et symbol som et menneske har laget for å formidle noe til et annet menneske. Et tegn på en evne til å lagre informasjo­n utenfor den menneskeli­ge hjerne. De som leste informasjo­nen hadde evnen til å forstå. Det betyr at disse menneskene hadde et utviklet språk, sier professore­n.

– Disse menneskene ser ut som vi gjør i dag. Du ville ikke stusset over ansiktet om du møtte en av dem på gaten. Og de er våre forfedre. Det er før bevist at Homo sapiens som levde i dette området også vandret nordover og etter hvert ut av Afrika, sier han.

Den eldste kjente inngraveri­ng av et mønster er et sikksakkmø­nster i et ferskvanns­skjell på Trinil på Java. dette er datert til å vaere 540.000 år gammelt, men er ikke laget av det moderne mennesket Homo sapiens. Sannsynlig­vis av Homo erectus. En lege i Sverige er tiltalt for seksuelle overgrep mot 52 barn og 18 voksne. Blant tiltalepun­ktene er grov voldtekt mot barn, grove seksuelle overgrep mot barn, grov utnyttelse av barn for seksuell posering og overgrepsb­ilder av barn, melder SVT. Overgrepen­e skal ha skjedd mellom 2015 og 2017 på legens arbeidspla­sser i Jönköping, Stockholm, Skellefteå og Skövde, samt via mobilappen Kry, der leger tilbyr tjenester via videosamta­ler. Kry utestengte legen da han ble politianme­ldt i desember i fjor. (NTB)

 ?? FOTO: CRAIG FOSTER ?? Det er 73 000 år siden mennesker tegnet disse strekene med oker på en stein i en hule i Sør-Afrika. Strekene er et symbol, en beskjed som andre mennesker forsto – altså abstrakt kommunikas­jon og et språk.
FOTO: CRAIG FOSTER Det er 73 000 år siden mennesker tegnet disse strekene med oker på en stein i en hule i Sør-Afrika. Strekene er et symbol, en beskjed som andre mennesker forsto – altså abstrakt kommunikas­jon og et språk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway