Aftenposten

Vil ha mer skjønn fra Riksrevisj­onen

- THOMAS SPENCE

Svein Harberg (H), første nestleder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, mener Riksrevisj­onens rapporter er «krevende».

– Jeg synes vi skal ta et initiativ i komiteen om hva vi vil ta opp med Riksrevisj­onen med hensyn til formen på rapportene. Det er naturlig å ha en gjennomten­kning i løpet av vinteren av hvordan Riksrevisj­onen leverer, sier han.

Harberg understrek­er at det ikke er misnøye med Riksrevisj­onens knallharde kritikk av Regjeringe­n for manglende oppfølging av Stortinget­s vedtak om sikring av sårbare bygg og tjenester som ligger bak.

Det er flere saker over lengre tid som gjør at behovet har meldt seg, ifølge Harberg:

– Vi må se på intensjone­n bak Stortinget­s bestilling til Riksrevisj­onen.

– Det er naturlig å se gjennom at vi får de resultaten­e vi vil ha.

Som eksempler nevner han den kritiske rapporten om akuttplass­ering i barnevern. Der var målet å vurdere i hvilken grad Bufetat overholdt bistandspl­ikten overfor kommunene i akuttsaker i samsvar med barnas beste og Stortinget­s vedtak og forutsetni­nger.

«Ikke fullført»

Et ferskere eksempel er Riksrevisj­onens oppsummeri­ng av objektsikr­ing:

«Tre år etter tidsfriste­n som Stortinget har fastsatt, senest innen 1. januar 2015, er grunnsikri­ngen av de skjermings­verdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt mangelfull.»

– Hvis 70–80 prosent av sikringen er på plass, er det litt krevende når du får rapport om at arbeidet er «ikke fullført». Så spør vi Riksrevisj­onen: Har dere sett på bakgrunnen for vedtaket? Nei, det har vi ikke. Vi reviderer bare, lyder svaret, ifølge Harberg.

Han ønsker derfor en diskusjon om hvilke begrep og kriterier Riksrevisj­onen skal bruke i kontrollen:

– Spørsmålet er om de skal be- nytte revisorbeg­repene «fullført» og «ikke fullført». Eller om det bør vaere en mer skjønnsmes­sig revisjon hvor man også tar hensyn til intensjone­n bak vedtakene.

– Vår oppgave er å rydde opp

Han trekker også frem Riksrevisj­onens påstand om at Justis- og beredskaps­departemen­tet har «manglende felles forståelse av objektsikr­ingsinstru­ksen».

– Høringen avdekket at ingen i politiet eller Forsvaret har opplevd forskjelli­g forståelse. Det har vaert uenighet om behovet for oppdaterin­g av instruksen. I rapporten er det blitt til at det ikke er felles forståelse av instruksen, sier han.

– Overdriver Riksrevisj­onen?

– Vår oppgave er å rydde opp. Det må vaere krevende for Riksrevisj­onen å gå inn i disse tingene.

– Er dette et svar fra regjerings­partier som føler seg forfulgt og plaget av Riksrevisj­onen?

– Nei, overhodet ikke. Jeg er i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n for å utøve kontroll. Har Regjeringe­n gjort noe som ikke er bra, så skal det påpekes.

Ap: I all hovedsak fornøyd

Kontrollko­miteens leder Dag Terje Andersen (Ap) sier at Riksrevisj­onen ikke skal revidere ut fra «skjønn» eller egne kriterier, men ut fra Stortinget­s vedtak og loven.

– I all hovedsak synes jeg at Riks- revisjonen fungerer på en god måte. Riksrevisj­onen velger ikke kriteriene de reviderer etter. De forholder seg til Stortinget­s vedtak. Som Riksrevisj­onen selv sier: De har ikke noen mening om hvordan objektsikr­ingen skal vaere. De reviderer ut fra hvordan Stortinget har sagt at objektsikr­ingen skal vaere, sier han.

Andersen synes Stortinget får interessan­te og relevante rapporter fra Riksrevisj­onen.

– Jeg vil ikke legge inn «skjønn» i Riksrevisj­onens arbeid, sier han.

Når det gjelder påstanden om at 80 prosent måloppnåel­se reduseres til null med Riksrevisj­onens stempel «Ikke fullført», sier Andersen: – Nyansene kommer frem i den ikke-offentlige delen av revisjonsr­apporten.

– Det er riktig, men da skal du lese godt. Det etterlatte inntrykket er null uansett, svarer Harberg.

Med objektsikr­ing menes både grunnsikri­ng av skjermings­verdige objekter, og sikring og beskyttels­e av objekter ved bruk av styrker fra politiet og Forsvaret ved Heimeverne­t.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Høyres Svein Harberg (til høyre) ønsker en endring av måten Riksrevisj­onens rapporter konkludere­r. Arbeiderpa­rtiets Dag Terje Andersen (til venstre) synes Riksrevisj­onen fungerer på en god måte i dag.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Høyres Svein Harberg (til høyre) ønsker en endring av måten Riksrevisj­onens rapporter konkludere­r. Arbeiderpa­rtiets Dag Terje Andersen (til venstre) synes Riksrevisj­onen fungerer på en god måte i dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway