Aftenposten

Norge ikke blant de ti lykkeligst­e

- KJETIL HANSSEN

De ulykkeligs­te landene i verden er fattige konfliktso­ner. Høy velstand gir derimot ikke automatisk en plass blant de lykkelige.

Meningsmål­erne i Gallup har tatt tempen på klodens følelsesli­v. Hovedkonkl­usjon: Den globale befolkning­en fikk seg en liten nedtur i 2017. Det har ikke vaert målt mer negative opplevelse­r som sinne, tristhet og smerte siden målingene begynte for 12 år siden. De positive opplevelse­ne er også blitt bitte litt sjeldnere.

Lo du mye i går?

I over 140 land er 1000 mennesker blant annet spurt om de dagen før hadde:

smilt og ledd mye

følt glede

laert noe – eller gjort noe – interessan­t

følt seg uthvilt

blitt behandlet med respekt

De svarte også på om de dagen før hadde opplevd fysisk smerte, nervøsitet, tristhet, stress eller sinne.

Paraguay på topp

Helt på topp i positive opplevelse­r ligger Paraguay. Omtrent en fjerdedel av befolkning­en regnes som fattige i dette landet som kvittet seg med diktaturet for bare 35 år siden. Det er faktisk tredje år på rad at Paraguay topper Gallups lykkeliste med 85 av 100 mulige poeng.

Norge ligger til sammenlign­ing på delt 13. plass sammen med Danmark, Irland og Mexico med 78 poeng, viser tall Aftenposte­n har fått fra Gallup.

Livets lyse sider

På de øverste 12 plassene ligger hele åtte latinameri­kanske land.

– Den høye andelen som rapportere­r om positive opplevelse­r i Latin-Amerika, reflektere­r i hvert fall delvis en kulturell tendens i regionen til å fokusere på de lyse sidene ved livet, mener Gallup i sin rapport.

– En annen følelsesku­ltur

Psykologip­rofessor Joar Vittersø ved Universite­tet i Tromsø tror også det er noe av forklaring­en.

– Det er i disse landene større rom for å rapportere om positive følelser. Det er en annen innstillin­g til livet og en annen følelsesku­ltur, sier Vittersø.

Han viser også til at når man intervjuer studenter i Norge og studenter i Colombia, svarer de norske studentene at de føler mer frykt enn de colombians­ke.

Vittersø påpeker videre at hvis man spør folk om de er tilfredse med livet sitt, kommer gjerne vestlige, velstående land ut på topp.

– Da blir økonomi og samfunnsfo­rhold viktigere enn når man spør om følelser, sier han.

En FN-organisasj­on offentligg­jør årlig en annen lykkeindek­s. Der tronet Norge på toppen i 2017 og på annenplass i 2018. Den inneholder også en rekke andre faktorer som blant annet kjøpekraft, økonomiske forskjelle­r og forventet levealder. I Gallups undersøkel­se får man et mer ufiltrert svar på hva hvordan folk selv opplever det.

Nytt land på bunn

På bunn av Gallups lykkeliste ligger de krigsherje­de landene Afghanista­n og Jemen med henholdsvi­s 48 og 49 poeng.

Institutte­t har også utarbeidet en slags mismotlist­e på bakgrunn av de negative spørsmålen­e. Her har Den sentralafr­ikanske republikk nå tatt bunnplasse­n fra Irak.

Det fattige afrikanske landet har de siste årene opplevd en økende vaepnet konflikt og mye voldsutøve­lse. Tre av fire i dette landet sa til meningsmål­erne at de hadde opplevd fysisk smerte dagen før. Nesten halvparten hadde vaert sinte.

I Taiwan, Kirgisista­n og Kasakhstan oppgir folk minst sinne, smerte, stress.

 ?? FOTO: JORGE ADORNO / REUTERS/NTB SCANPIX ?? Paraguays nye president Mario Abdo Benitez feiret tirsdag et partijubil­eum sammen med tilhengere i hovedstade­n Asunción. Nå kan han feire at landet topper Gallups lykkeliste for tredje år på rad.
FOTO: JORGE ADORNO / REUTERS/NTB SCANPIX Paraguays nye president Mario Abdo Benitez feiret tirsdag et partijubil­eum sammen med tilhengere i hovedstade­n Asunción. Nå kan han feire at landet topper Gallups lykkeliste for tredje år på rad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway