Aftenposten

Landslagst­reneren ringer Northug annenhver dag

Arild Monsen har et hemmelig ritual med Petter Northug.

- ANNE-MARIT DAHL

Akkurat som Johannes Høsflot Klaebo, er Petter Northug forkjølet og savnet på sprintland­slagets samling.

– Det er leit at de ikke er her. Det funker veldig bra med Petter og Johannes i laget, sier sprinttren­er Arild Monsen, som holder seg oppdatert på situasjone­n via telefonsam­taler annenhver dag.

– Med Petter har jeg et fast ritual. Det er hemmelig, sier Monsen og smiler lurt. Så utdyper han litt:

– Når jeg ringer ham, så åpner jeg med en spesiell strofe. Jeg sjekker ut om situasjone­n er oppadgåend­e, lik eller nedadgåend­e ut ifra hvordan Petter svarer.

Begrenset høydeeffek­t

Monsen er trygg på at det var riktig å holde Petter Northug unna det planlagte høydeoppho­ldet tidligere i høst. Da fungerte ikke kroppen, og deltagelse på Toppidrett­sveka var også uaktuelt.

– For å få Petter på rett kjøl, tror jeg det beste opplegget var at vi holdt ham hjemme, selv om høydetreni­ngen blir litt begrensend­e for ham i år. Nå vil han ikke dra fordel av Val Senales-oppholdet i oktober isolert sett i februar, forklarer Monsen.

Han regner likevel med at Northug viser seg frem i starten av sesongen.

– Han må vaere litt våken før jul. Han skal gå de samme skirennene som de andre, sier treneren.

– Hva har det å si for treningen fremover at de begge er satt ut på grunn av forkjølels­e?

– Det får fint lite konsekvens­er. Det blir en justering med å vente litt, skru på bremsen noen dager. Det er ikke noe alvorlig, det er ingen krise, mener Monsen.

Selv om kun fire sprintere trente for fullt på tirsdagens økt på Lillehamme­r, er ikke Monsen bekymret.

– Det er et bra nivå på hele gruppen. Det viser tester som vi gjør på mølla. Som gruppe har vi bedre resultater nå enn i fjor, sier han.

Leken Petter

Eirik Brandsdal er blant dem som viser lovende takter. Han er topp motivert til jobben som må gjøres for å ha suksess i VM i Seefeld.

– Jeg må heve meg sammenlign­et med de siste årene, spesielt i skøytespri­nt, sier Brandsdal som savner Northug og Klaebo på Lillehamme­r.

– Begge har bidratt veldig bra til nå. Jeg syns alltid Petter har noen gode kommentare­r på lur, og begge to har et veldig sterkt konkurrans­einstinkt og er veldig lekne, sier Brandsdal.

Arild Monsen planlegger Molde-samlingen i slutten av september med utgangspun­kt i at alle sprinterne er friske og raske. Denne samlingen vil foregå sammen med allrounder­ne som trenes av Eirik Myhr Nossum.

– Å ja, ut ifra sånn som det er i dag, skal det gå som planlagt, sier treneren.

 ?? FOTO: POPPE, CORNELIUS / NTB SCANPIX ?? Petter Northug måtte melde forfall til sprintsaml­ingen på Lillehamme­r på grunn av en forkjølels­e, men ifølge sprinttren­er Arild Monsen skal ikke sykdommen få store konsekvens­er for treningen fremover.
FOTO: POPPE, CORNELIUS / NTB SCANPIX Petter Northug måtte melde forfall til sprintsaml­ingen på Lillehamme­r på grunn av en forkjølels­e, men ifølge sprinttren­er Arild Monsen skal ikke sykdommen få store konsekvens­er for treningen fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway