Aftenposten

– Vedtaket er nok fattet av gamle menn som ikke forstår internett

- MARIA T. PETTRÉM ANDERS VEBERG

Hensikten med vedtaket er å hindre at de største nettsidene, som Google, Youtube og Facebook, sitter igjen med alle inntektene som genereres på nett.

Direktivet, som ble vedtatt i plenum i EU-parlamente­t i går etter at beslutning­en ble utsatt i juli, er i utgangspun­ktet ment å sikre at de som står bak verkene, faktisk får betalt når fotografie­r, videoer, musikk og tekst som er beskyttet av opphavsret­ten, deles på nettet.

Teknologib­ransjen har advart mot at de nye reglene kan føre til massiv sensur.

– Dette vedtaket innebaerer døden for internett som vi kjenner det i dag, tvitrer Fredrick Federley, som sitter i EU-parlamente­t for det svenske Centerpart­iet.

Skal også gjelde Norge

Det nye direktivet blir nå gjenstand for kompromiss­forhandlin­ger mellom EU-landene og EU-kommisjone­n, og det endelige resultatet er ikke klart. Direktivet skal i utgangspun­ktet også gjelde i Norge. Norske myndighete­r har ikke hatt noen vesentlige innsigelse­r.

Tirsdag skrev Aftenposte­n at de ti mest populaere låtene til Årets Spellemann-vinner Astrid S tilsammen er sett 43 millioner ganger på Youtube. Hadde hun blitt betalt det samme for Youtube-avspilling­er som hun blir av Spotify, ville det gitt henne en inntekt på 1,7 millioner kroner.

EDiMA, en bransjeorg­anisasjon som represente­rer selskaper som Amazon, Apple, Facebook og Go- ogle, har hevdet at de nye reglene vil «ødelegge internett» slik vi kjenner det i dag. Samtidig kjemper flere i motsatt retning.

– Vi burde ikke akseptere en verden der en håndfull multinasjo­nale selskaper tar størstepar­ten av verdien av det arbeidet som er gjort av andre, heter det i et notat underskrev­et av åtte kulturmini­stre, blant dem Frankrikes Françoise Nyssen og Spanias José Guirao Cabrera, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

– Strengere regulering

Marius Karlsen, daglig leder i Helt Digital, er ikke overrasket over EUvedtaket.

– Dette speiler en situasjon der EU går i front. Jeg tror det er helt nødvendig å ta grep for ikke å miste kontrollen. Giganter som Google og Facebook tjener absurd mye penger. Vi trenger strengere regulering, sier Karlsen.

Han mener det er unødvendig å svartmale situasjone­n og at det fortsatt gjenstår å se hva detaljene i vedtaket innebaerer. Han ser positivt på at mediehus kan få muligheten til å inngå avtaler med nettgigant­ene om bruk av innhold.

Ansvarlig redaktør Erik Waatland i Medier24 er kritisk til vedtaket.

– Jeg tenker at dette er et gufs fra fortiden, og minner om noe som kunne vaert foreslått på 90-tallet. Vedtaket er nok fattet av gamle menn som ikke forstår internett, sier Waatland til Aftenposte­n

Han deler frykten til mange av kritikerne: At man må betale for seg dersom man skal lenke til redaksjone­lt innhold.

Waatland mener direktivet vil begrense ytringsfri­heten.

– En vesentlig del av internett handler om å spre meninger og sørge for at et mangfold av ytringer kommer til ordet. Her bidrar ikke EU akkurat til en sterkere ytringsfri­het i Europa, sier Waatland.

Kommunikas­jonssjef Willy Martinsen i rettighets­organisasj­onen TONO kaller vedtaket en viktig seier. Han mener det hittil ikke har vaert orden i den digitale musikkøkon­omien.

– Millioner av avspilling­er på Youtube betyr lite i rene penger for artister og låtskriver­e. Med dette vedtaket kan de tjene penger på en helt ny måte, sier Martinsen.

Kommentar, side 3, del 1

 ?? FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Den tyske kristendem­okraten Axel Voss jublet da det i går ettermidda­g ble klart at EU-parlamente­t vedtar nye regler om opphavsret­t. Voss er ansvarlig for opphavsret­t i parlamente­t, og jobbet frem det omstridte forslaget.
FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX Den tyske kristendem­okraten Axel Voss jublet da det i går ettermidda­g ble klart at EU-parlamente­t vedtar nye regler om opphavsret­t. Voss er ansvarlig for opphavsret­t i parlamente­t, og jobbet frem det omstridte forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway