Aftenposten

Viser oss krigens omkostning­er

Leave No Trace er en oppvisning i effektivt underspill.

-

Film drama

Leave No Trace

USA Regi: Debra Granik

Med: Ben Foster, Thomasin McKenzie Aldersgren­se 6 år

å5 Mesterlig film om krig som unnlater å nevne den. Det er noe vakkert og bedragersk ved åpningssek­vensen i Debra Graniks film. Vi befinner oss dypt inne i skogene naer nordvestky­sten av USA, på grensen mot Canada, og er omgitt av et paradisisk grønt teppe med vegetasjon. Her beveger Will (Ben Foster) og Tom (Thomasin McKenzie) seg uan- strengt på søken etter hva naturen kan gi dem å spise.

Litt senere leker de gjemsel, men det er noe med Wills ansiktsutt­rykk som vitner om at dette ikke er en lek. Hver gang han oppdager henne, er det som om hun ikke har bestått en viktig prøve.

Hjemsøkt av krigens demoner

Will er veteran fra en av USAs kriger, sannsynlig­vis Afghanista­n, men Granik nevner aldri krigen med et ord. I en scene ser vi at Will oppsøker et helsesente­r for krigsveter­aner, men kun for å hente medisiner han selger videre. Han har søkt tilflukt i den øde naturen for å holde sine demoner i sjakk. Hverdagen er en slags fortsettel­se av krigsoppdr­aget, bortsett fra at motstander­en nå er den amerikansk­e staten.

I det frihetsels­kende USA er det ikke lenger lov å ta seg til rette ute i den frie naturen, og Tom er i skoleplikt­ig alder. Derfor er livet blitt en kontinuerl­ig flukt fra øvrigheten, der datteren må henge stadig mer motvillig med.

Strippet for dialog

Graniks film er basert på Peter Rocks roman My abandonmen­t (2009). Boken henter sin historie fra en virkelig hendelse i Portland, Oregon, der en krigsveter­an levde på denne måten sammen med sin 12-årige datter.

Sammen med de to skuespille­rne skaper Granik et fellesskap mellom far og datter som virker

troverdig. Deres kamp for å overleve i villmarken er nesten strippet for dialog. Helt fra starten er vi med dem på et grunnlegge­nde plan, på jakt etter mat og ly. Men relasjonen mellom dem er i endring. Tom er i slutten av tenårene. Hun får smaken på det sivile livet da de etter en arrestasjo­n for en kort periode bor i et nabolag der hun får nye venner.

Hva driver Will?

Barns løsrivelse fra traumatise­rte foreldre vil alltid vaere smertefull. Denne filmen handler mer om Toms langsomme erkjennels­e av at hun må komme seg videre med sitt eget liv.

Tematikken kan minne om Running on Empty og Captain Fantastic, der barn av motkulture­lle foreldre til slutt må bryte ut. Men Wills utfordring er annerledes og ikke ideologisk motivert: Han skulle ønske han kunne leve et normalt liv, men det går ikke.

Granik gir oss ingen informasjo­n om bakgrunnen hans, de snakker ikke sammen om problemet. Noen vil kanskje la seg frustrere av det, men jeg opplevde det som filmens store styrke. Vi kan se hvordan krigen lever videre i ham, uten forklarend­e dialog, med Fosters effektive underspill som suggestive krusninger på en overflate.

En ny Jennifer Lawrence?

Det er snart åtte år siden Graniks gjennombru­ddsfilm Winter’s Bone (2010), som også var Jennifer Lawrence gjennombru­ddsrolle. Thomasin McKenzie er en like stor åpenbaring som Lawrence var, i hvert fall for meg, men hun represente­rer en mer stillferdi­g og mindre glamorøs type.

Rollefigur­en er både skjør og robust. Vi merker at hun er på vei mot noe, hun har en forhåpning­sfull søken i blikket som faren mangler. Det er ikke enkelt å spille på så subtile strenger foran kamera, og det krever også en viss tålmodighe­t fra vår side.

Granik gir oss ikke noe gratis, hun unngår å skape spenning der hun åpenbart kunne ha gjort det. Leave No Trace etterlater seg dype spor om man vet hvor man skal se.

 ??  ??
 ?? FOTO: SELMER MEDIA/FILMWEB ?? Thomasin McKenzie og Ben Foster flykter fra øvrigheten og krigens demoner i Leave No Trace.
FOTO: SELMER MEDIA/FILMWEB Thomasin McKenzie og Ben Foster flykter fra øvrigheten og krigens demoner i Leave No Trace.
 ??  ?? Kjetil Lismoen
Kjetil Lismoen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway