Aftenposten

Veien opp av spritflask­en

- May Synnøve Rogne

trøst, men hjelp til å finne noe å leve for.

Callahans vei ut av helvete gikk via kunsten. Han var en stor satiriker og kjent for sine skarpe, mørke og til tider makabre tegneserie­r. Ingen temaer var tabu.

En kameleon foran kamera

I filmen spilles Callahan av den mesterlige Joaquin Phoenix. Selv om det også er flotte prestasjon­er fra både Hill og Rooney Mara, er det liten tvil om at dette er Phoenix’ film. I likhet med i You Were Never Really Here, som gikk på kino tidligere i år, får du her se hvilken kameleon av en skuespille­r han er.

Her er han nesten ugjenkjenn­elig – han har kvapsete kropp og sliten, blek hud. Det fysiske spillet i rullestole­n er bare et element som gjør denne rolletolkn­ingen til noe i en klasse for seg.

Den emosjonell­e råskapen trenger gjennom til deg som sitter i salen og ser på. Han er sårbar, redd, gal, likegyldig, slem, sarkastisk – og han er alt dette i én og samme scene.

Et menneskeli­g portrett

Gus Van Sant glamoriser­er hverken veien ut av fylla eller tilvaerels­en som edru. Problemene forsvinner ikke bare man slutter å drikke. Filmens virkelige styrke er at den forteller sin historie med varme, men helt uten den sentimenta­liteten man ofte får i denne typen filmer.

Du kan kanskje si at filmens ånd er i tråd med Callahans egne tegnede streker; litt kynisme, svart humor og sarkasme, men også med en god dose medmennesk­elighet.

 ?? FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON/FILMWEB ?? Joaquin Phoenix spiller fantastisk i Gus Van Sants Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot.
FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON/FILMWEB Joaquin Phoenix spiller fantastisk i Gus Van Sants Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway