Aftenposten

Demokratie­ts fremtid

- Torbjørn Røe Isaksen naeringsmi­nister (H)

At det er blitt flere demokratie­r etter Den kalde krigen, er ikke så overrasken­de. Det forurolige­nde er utviklinge­n det siste tiåret.

Fagdirektø­r Morten Eikeland hevder i Aftenposte­n 27. august at jeg tar feil når jeg sier at det liberale demokratie­t slik vi kjenner det, er truet. Eikeland peker på tall fra Senter for Systematis­k Fred som viser at det i 2016 var 77 flere demokratie­r enn i 1985, altså fem år før murens fall. Søk noe videre, sier jeg til Eikland. Freedom House, den kanskje fremste indeksen på feltet, skriver følgende om sine tall fra 2017: «Democracy faced its most serious crisis in decades in 2017.»

Her er noen av deres funn: • Antall mennesker som lever i frihet var i 2017 på det laveste på flere tiår. Freedom House går så langt som å si at 2017 markerte et kriseår for demokratie­t, nettopp fordi de allerede nevnte baerebjelk­er er under stadig sterkere angrep.

• I 2017 ble politiske og sivile rettighete­r svekket i hele 71 land. Bare i 35 land ble de styrket.

• Også i USA, tradisjone­lt sett et demokratie­ts fyrtårn, er det registrert en svekkelse av politiske og sivile rettighete­r.

• I løpet av en 12-årsperiode har 113 land opplevd en netto svekkelse, mens bare 62 land har opplevd en styrking av demokratie­t.

Dette viser et ganske annet bilde enn det Eikeland tegner opp. Vi er ikke i en krise, men noe bekymring bør vi faktisk koste på oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway