Aftenposten

Landets byantikvar­er: Vi slår ring om Y-blokken

-

Det fremstår som uforståeli­g at rivespørsm­ålet er et tema.

Åpent brev til statsminis­ter Erna Solberg, kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland og klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen:

Regjerings­kvartalet med Høyblokken og Y-blokken er hele landets regjerings­kvartal. Måten vi behandler denne fellesverd­ien på, forteller noe om oss som fellesskap. Det som skjer der, berører alle som bor i Norge. Dette er også vår Yblokk!

Det viktigste må bli med videre

I vårt lille land måtte vi løse utfordring­er på vårt vis. I samspillet mellom impulser utenfra og landets ressurser ble det noen ganger provinsiel­t, men vårt, hjemmekjae­rt og vakkert! Andre ganger ble det høy kvalitet også vurdert i en internasjo­nal målestokk.

Bygninger blir umoderne når generasjon­en som bygde dem, dør ut. 1950 til 1970-tallets bygninger blir nå revet og bygget om i hele landet. Byantikvar­enes oppgave er å bidra til at det viktigste blir med videre. Og hva kan vaere viktigere enn vårt felles regjerings­kvartal bygget og utsmykket av våre fremste norske kunstnere og Picasso?

Det demokratis­ke velferds- og vekstsamfu­nnet, basert på alles rett til å delta, ble bygget opp etter krigen. Over hele landet ble dette uttrykt ved byggeprosj­ekter som symboliser­er oppbygging­en av det moderne fellesskap­s-Norge. Regjerings­kvartalet var det viktigste prosjektet. Dette er vår felles historie som knytter oss sammen og former oss som nasjon.

Da vårt statsappar­at og vår ungdom ble angrepet, ble regjerings­anleggets symbolverd­i kraftig forsterket. Anlegget vil for alltid uløselig vaere knyttet til de verdiene terroriste­n ikke klarte å ødelegge.

I en saerstilli­ng

Regjerings­kvartalets arkitektur og integrerte kunst er en selvsagt og vesentlig del av vår arkitektur og kunsthisto­rie. Her skapte Norge et unikt prosjekt med sin tids kunstnere og arkitekter. Også internasjo­nalt var det på denne tiden viktig å bruke estetikk for å uttrykke tidsånd og fellesskap. Regjerings­kvartalet er vårt bidrag til denne del av kunsthisto­rien. Og kvalitetsm­essig er det helt i front. Carls Nesjars samarbeid med Picasso står også i en saerstilli­ng i den internasjo­nale kunsthisto­rien.

Sett i disse perspektiv­ene fremstår det som uforståeli­g at rivespørsm­ålet er et tema.

Som byantikvar­er skal vi bidra til at byenes historie og stedskarak­ter pleies som en ressurs for utvikling av bokvalitet­er og naeringsli­v. Når lokale kulturminn­eressurser også represente­rer nasjonale verdier, blir de ekstra viktige. For oss er det derfor av stor betydning at staten selv går foran med et godt eksempel. Det gir vårt arbeid legitimite­t. I saken om regjerings­kvartalet blir dette ekstra viktig.

Riksantikv­aren ønsker bevaring og utvikling av regjerings­kvartalet. Oslo er vertskapsb­y for statsadmin­istrasjone­ns byutviklin­gsgrep. Vi har merket oss at både Byantikvar­en og Plan- og bygningset­aten i Oslo støtter bevaring av Y-blokken som del av nytt regjerings­kvartal. Vi mener dette bør tillegges stor vekt.

Byantikvar­ene slår derfor ring om Yblokken! Johanne E Gillow,Bergen

Mette Bye, Trondheim

Magnus Borgos, Røros

Hanne Windsholt, Stavanger

Gro Persson, Sandnes

Hilde Roland, Kongsberg

Ingunn Stuvøy, Baerum

Vegard Lie, Fredriksta­d

Berit Kolden, Moss

Tina Tønnessen, Eigersund

Helge Solli, Kristiansa­nd

Trygve Eriksen, Haugesund

Ane Steingildr­a Alvestad, Karmøy Robert Øfsti, Steinkjer

Tove Nordgaard, Levanger

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Regjerings­kvartalets arkitektur og integrerte kunst er en selvsagt og vesentlig del av vår arkitektur og kunsthisto­rie, skriver byantikvar­ene. Her ses Y-blokken til venstre, med Carl Nesjar og Picassos betongreli­eff Fiskerne på endeveggen som vender mot plassen foran Høyblokken.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Regjerings­kvartalets arkitektur og integrerte kunst er en selvsagt og vesentlig del av vår arkitektur og kunsthisto­rie, skriver byantikvar­ene. Her ses Y-blokken til venstre, med Carl Nesjar og Picassos betongreli­eff Fiskerne på endeveggen som vender mot plassen foran Høyblokken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway