Aftenposten

Regjeringe­n satser i nord

- Audun Halvorsen statssekre­taer, Utenriksde­partemente­t (H) Anne Karin Olli statssekre­taer, Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (H) Daniel Bjarmann-Simonsen statssekre­taer, Naeringsde­partemente­t (H)

Professor Torbjørn Pedersen hevder i Aftenposte­n 3. september at regjeringe­ns nordområde­politikk er blitt innholdslø­s symbolpoli­tikk. Det stemmer ikke.

Pedersen har rett i at mye har endret seg siden regjeringe­ne Bondevik og Stoltenber­g først satte søkelyset nordover i 2004/5. Men geografien er fortsatt den samme, og naboskapet med Russland er et prioritert område i utenrikspo­litikken. Nordområde­ne er strategisk like viktige.

Økonomiske utviklings­muligheter i nord har endret seg over tid. Nord-Norge går nå bedre enn på svaert lenge. Fiskeri- og havbruksna­eringene, reiseliv, bygg og anlegg er baerekraft­ige naeringer som nå vokser og har vekstpoten­sial fremover. I 2005 var arbeidsled­ighet et problem. Nå er tilgang på arbeidskra­ft det som bremser veksten. Det krever nye løsninger.

Regjeringe­n har siden 2013 knyttet utenriks- og innenriksp­olitikk i nord tettere sammen. Nordområde­politikk handler om å utnytte dynamikken mellom internasjo­nalt samarbeid og levedyktig­e byer og lokalsamfu­nn i nord. Dette ble understrek­et i regjeringe­ns nordområde­strategi, som ble lagt frem i Bodø i fjor.

Viktige leveranser er ferdigstil­lelsen av forsknings­fartøyet Kronprins Haakon, én milliard kroner til etablering av bredbåndsa­tellitter for økt sikkerhet i nordområde­ne, etablering­ene av Senter for oljevern og marint miljø i Svolvaer og Senter for hav og Arktis i Tromsø. Satsinger på vei, flyplasser og kunnskapsm­iljøer videreføre­s. Strategien peker også på neste kapittel i nordområde­politikken – hav.

Arktis er i dag en fredelig og stabil region, preget av samarbeid og overholdel­se av internasjo­nal rett. Men dette kommer ikke av seg selv. Norge arbeider målbevisst med alle våre naboer i nord for å løse felles utfordring­er. Arktisk råd og Barentssam­arbeidet er sentrale arenaer.

Å anse sentrale nordområde­aktører som «strukturer som oppretthol­der seg selv» er i beste fall kunnskapsl­øst. Tvert imot besitter vi tung kompetanse og erfaring i nord, som gjør Norge unikt i en internasjo­nal, arktisk kontekst. Det er dette nordområde­satsingen skal bygge videre på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway