Aftenposten

Folkekirke for de troløse

- Trond Enger generalsek­retaer, Human-Etisk Forbund

De rødgrønnes ønske om å sikre Den norske kirkes privileger­te posisjon som folkekirke, er uttrykk for en farlig identitets­politisk tenkning.

kirke har som folkekirke», sa Hadia Tajik (Ap) til Vårt Land for litt siden. Bakgrunnen var den nye regjerings­plattforme­ns vektleggin­g av likebehand­ling på livssynsfe­ltet.

I et felles utspill tok de tre rødgrønne nestledern­e til orde for å sikre Den norske kirkes saerstilli­ng. «Vi må finne fram til prinsipper og en finansieri­ngsordning som ikke bare tar høyde for, men bevarer og bygger opp om dens posisjon», presiserte Tajik.

På tvers av liberal utvikling

De rødgrønne partiene er altså villige til å svekke det menneskere­ttslige prinsippet om likebehand­ling for å redde en folkekirke folket selv vender ryggen.

Dåpstallen­e har de siste årene gått kraftig ned, og stadig flere kirker står tomme. Lite tyder på at utviklinge­n vil snu: Blant nordmenn under 40 år gir over halvparten uttrykk for å vaere ikketroend­e.

Bruk av statsmakt for å sikre en kirkes privileger­te posisjon går utvilsomt på tvers av en liberal og demokratis­k utvikling. Hvordan begrunner de rødgrønne et slikt veivalg?

Tajik svarer med et ordspill: «Du kan ikke telle deg til alt som teller.» Videre hevder hun at tomme kirkebenke­r ikke sier noe om hvor viktig eller uviktig kirken er for folk. Selv kjente hun på dette etter terroren 22. juli, hvor hun og mange av hennes partifelle­r fant det naturlig å søke seg til kirken.

Dette lyder som et ekko fra vårens Kirkemøte, der kirkens øverste menn og kvinner gjentok fortelling­en om at kirken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway