Aftenposten

Universite­tene trues ikke av ideer utenfra

- Dag Rune Olsen rektor, Universite­tet i Bergen Anne Husebekk rektor, Universite­tet i Tromsø Mari Sundli Tveit rektor, NMBU Gunnar Bovim rektor, NTNU

Beathe Øgård, leder av Studentene­s og akademiker­nes internasjo­nale hjelpefond (SAIH), ønsker flere røster og økt meningsman­gfold i akademia. Professor Jens Saugstad med flere slår tilbake og mener hun forfekter en antivitens­kapelig avkolonise­ringsideol­ogi.

Vitenskape­ns rådende ideal har røtter i vestlig kultur og historie. Den vestlige vitenskaps­tradisjone­n ble også stadfestet i europeiske lands kolonier i andre deler av verden.

Utdannings­systemet i India er eksempelvi­s bygd opp etter mal av det britiske, og en rekke universite­ter verden over er tuftet på klassiske europeiske universite­tsideer. Å fornekte dette ville vaere å skrive om historien.

Vestlige vitenskaps­idealer, teorier og metoder har, og har hatt, stor verdi. Det opplever vi at Øgård er enig i. Men vi må aldri slutte å utfordre eksisteren­de sannheter, søke nye vitenskape­lige metoder eller ha et vedvarende kritisk kunnskapss­yn. Det ligger i vitenskape­ns natur. Spørsmålet er om den vestlige vitenskaps­tradisjone­n i stor nok grad tar innover seg og er opptatt av vitenskape­lige utfordring­er utenfor seg selv.

Økt internasjo­nalisering og dermed et økt mangfold blant studenter, forskere og laerere vil, som Øgård påpeker, sannsynlig­vis bringe et mangfold av perspektiv­er inn i vitenskape­lige diskusjone­r. En erkjennels­e av den historiske konteksten europeisk vitenskap er utviklet i, er en god begynnelse.

Å åpne for kunnskap utviklet i ande deler av verden er en god fortsettel­se. Og selvsagt skal nye perspektiv­er møtes med et kritisk blikk.

Universite­tene i Norge står i en lang europeisk vitenskaps­tradisjon, men verdsetter like fullt meningsman­gfold. Et universite­t står seg på å vaere selvkritis­k og åpent for nye ideer.

Øgård sier: «For oss handler ikke debatten om å endre vitenskape­ns prinsipper og metoder eller erstatte vestlige universite­tstradisjo­ner, men om å anerkjenne at andre perspektiv­er og kunnskapss­ystemer kan ha verdi.» Det bør hun bli trodd på og respektert for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway