Aftenposten

Vi trenger en miks av offentlig og privat

- Kristin Clemet leder, Civita

I Norge har staten, på vegne av borgerne, påtatt seg ansvaret for å tilby en lang rekke tjenester. Det gjelder ikke bare statens opprinneli­ge kjerneoppg­aver – som politi, rettsvesen og forsvar – men også infrastruk­tur, utdanning, barnehager, helse, omsorg og mye mer.

Dette innebaerer at staten har ansvaret for at tjenestene blir levert på en effektiv måte og med den kvaliteten vi er blitt lovet. Ansvaret innebaerer også at staten finansiere­r tjenestene, det vil si at de er skattefina­nsiert. Mange, men ikke alle tjenester er fullfinans­iert av staten eller kommunen.

Selve utbygginge­n, vedlikehol­det og driften av tjenestene er ofte overlatt til private, helt eller delvis.

Lange tradisjone­r for samarbeid

Private aktører deles ofte inn i «ideelle» og «kommersiel­le», men i virkelighe­ten er mangfoldet større. Og Norge har lange tradisjone­r for å praktisere ulike former for samhandlin­g og samarbeid mellom offentlige og private aktører innen blant annet velferdsse­ktoren.

Spørsmålet om hvorvidt et tjenesteom­råde egner seg for konkurrans­e og private aktører kan, med få unntak, ikke besvares en gang for alle. Svaret endres ofte over tid, blant annet på grunn av den teknologis­ke utviklinge­n.

Der det er grunnlag for å bruke private aktører, må spilleregl­ene utformes slik at incentiven­e til aktørene er i harmoni med fellesskap­ets interesser. Dette er ikke et trivielt spørsmål, men det er heller ikke et spørsmål som er løst bare vi overlater alt til staten. Offentlige monopoler har sine egne problemer, som det heller ikke er lett å løse.

Der man allerede har åpnet for private, må ordningene evalueres, slik at grunnlaget for eventuelle endringer i rammebetin­gelser blir best mulig.

Formålet med å oppheve offentlige monopoler og tillate private alternativ­er kan vaere flere. Av og til trenger man private for å øke kapasitete­n, og ofte er det nødvendig å tillate alternativ­er for å kunne dra full nytte av innovasjon­er som kan skape stadig bedre tjenester. Opphevelse av monopoler handler også om å anerkjenne betydninge­n av mangfold og valgfrihet. Brukerunde­rsøkelser viser at mange setter svaert stor pris på de private tilbudene de får.

Brannvesen og fengsler?

Det kan ofte vaere historiske tilfeldigh­eter som gjør at en tjeneste drives av det offentlige eller av private. Magnus Marsdal spør 5. september hvorfor jeg ikke mener at vi kan ha kommersiel­le fengsler, brannvesen eller redningstj­enester. Spørsmålen­e er retorisk stilt, fordi han åpenbart mener at svaret er gitt.

Men det er det ikke.

Vi kan, prinsipiel­t sett, selvsagt ha privat brannvesen. Vi har det delvis allerede. I Norge er det vanlige brannvesen­et kommunalt drevet. I Danmark er store deler av brannvesen­et drevet av private. Men også i Norge er driften av deler av branntjene­stene overlatt til private. Det private helikopter­selskapet Helitrans slukket i sommer skogbranne­r både i Norge og Sverige på oppdrag fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap. Ifølge direktorat­et gjorde selskapet en utmerket jobb.

Å låse mennesker inn på en celle, som er å straffe noen og berøve dem friheten, må etter min mening sees som en del av statens voldsmonop­ol, og er derfor ikke noe som uten videre bør overlates til andre. Men det finnes en rekke andre oppgaver knyttet til fengslene som kan overlates til private. Fengsler kan bygges og vedlikehol­des av private, og private kan selvsagt drive for eksempel kiosker og kantiner i et fengsel. Innen kriminalom­sorgen finnes også private institusjo­ner.

Og private kan gjøre mer: I Danmark har fengslene gått sammen med private firmaer og sosiale entreprenø­rer for å styrke utdanninge­n i fengslene og overgangen til arbeidsliv­et etterpå – foreløpig med svaert gode resultater. Og, som det blir sagt: En del av kursenes suksess skyldes helt klart at underviser­ne kommer utenfra og ikke er folk som represente­rer fengselsve­senet eller «systemet». I Norge er selskapet Monsterbed­riften kjent for å ansette tidligere innsatte og andre som har store problemer med å komme inn på arbeidsmar­kedet.

Åpen og pragmatisk holdning

Jeg er forundret over at så mange på venstresid­en, inkludert SVs leder Audun Lysbakken som i sitt innlegg 11. september mener at den eneste måten å tjene penger på i velferdsse­ktoren, er å kutte kostnader. Det betyr at han ikke tror at det er mulig å få til produktivi­tetsforbed­ringer i velferden på andre måter. Hvis det er sant, kan vi i fremtiden imøtese en massiv privatiser­ing, siden staten umulig kan fortsette å finansiere en stadig større og bedre velferdsst­at som ikke kan forbedre seg.

Sosialt entreprenø­rskap og sosial innovasjon bidrar til å utvikle de nordiske velferdsmo­dellene – ikke til å undergrave dem. Derfor bør vi ha en åpen og pragmatisk holdning til hvilke løsninger som til enhver tid er best.

 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ??
FOTO: STIG B. HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway