Aftenposten

Hvorfor har man satt justis og beredskap i sammenheng med innvandrin­g?

- Kaja Rossland Dahlen (16)

I Norge har vi et departemen­t som heter Justis- og beredskaps­departemen­tet. Når jeg hører navnet, tenker jeg på kriminalit­et, rettssaker og terror. Departemen­tet jobber for å sikre vår trygghet. I tillegg har de ansvar for justis-sektoren, altså politi og rettsvesen. Det jeg imidlertid stusser over, er at personen som leder departemen­tet, kalles justis-, beredskaps- OG innvandrin­gsminister. Her har man altså lagt til et ansvarsomr­åde, innvandrin­g, som ikke har noen logisk tilknytnin­g til de andre områdene. Hvorfor har man likevel valgt å sette ansvarsomr­ådene i sammenheng? Har det noe å gjøre med hvilket syn politikern­e i Regjeringe­n har på innvandrin­g? En Frp-politiker er ofte kritisk til innvandrin­g. Å begrense innvandrin­gen er blant Frps viktigste politiske mål. Dermed er det kanskje naturlig for innvandrin­gsmotstand­ere å se sammenheng mellom innvandrin­g og andre negative områder, som for eksempel kriminalit­et. Statsråden, altså sjefen for departemen­tet, er en politiker fra Frp.

Hvilket signal sender man til innvandrer­e og rasister når man kobler innvandrin­g til kriminalit­et og terror? Hvordan bidrar denne sammenblan­dingen til å forebygge høyreekstr­em terror, slik vi opplevde 22. juli 2011?

Hvilket departemen­t innvandrin­g går inn under, har kanskje lite å si i den store sammenheng­en, men jeg tror kategorise­ringen kan ha innvirknin­g på folks holdninger til innvandrer­e. Knut Arild Hareide (KrF) sa til Siv Jensen (Frp) i en partileder­debatt på NRK at Frp med sin retorikk velger å møte innvandrer­e med mistillit istedenfor tillit. Denne organiseri­ngen ser ut til å underbygge denne mistillite­n. Hvorfor ikke heller ha en arbeids, inkluderin­gs- og innvandrin­gsminister?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway