Aftenposten

Jeg slapp ikke inn i Israel. Men jeg vil aldri slutte å kjempe for palestiner­nes rettighete­r.

-

Jeg skulle på studietur med Palestinak­omiteen i sommer, men turen ble avlyst av den israelske ambassaden.

Den israelske ambassaden nektet oss innreise, bare fordi en gjeng ungdom og unge voksne ville søke kunnskap og få innblikk i andre livssituas­jon.

Israels ambassadør i Norge Raphael Schutz begrunner dette med at Palestinak­omiteen er en «agent for hat» og «et ekstremt negativt og destruktiv­t element».

Palestinak­omiteen har dratt på mange ungdomstur­er før som har vist at de kan oppføre seg og ikke er annet enn fredelige turister som vil se forholdene israelere og palestiner­e lever under.

Udemokrati­sk og uetisk

Dan Poraz, som er visestasjo­nssjef ved den israelske ambassaden i Oslo, mener det er en «indoktrine­ringstur», og at Israel har rett til å nekte folk innreise. Han har rett i at han kan nekte innreise til sitt land, men den eneste måten å komme seg til Palestina på, den eneste måten å oppleve begge sider av apartheids­taten på, er ved å reise til Israel.

Det at Palestinak­omiteens ungdommer ikke slipper inn i Israel og Palestina i 2018, tror jeg har mye med det Israel holder på med å gjøre. Da jeg møtte en representa­nt fra Palestinak­omitteen for å prate om turen jeg hadde i vente, fikk faren min og jeg høre at det hendte at norske ungdom og voksne brøt sammen i tårer da de så behandling­en av og levekårene til palestiner­ne.

Det er inntrykk nordmenn tar med seg hjem og kan vise bilder av til venner og bekjente. Det er ingenting som er så troverdig som bilder. Jeg tror at når nordmenn slipper inn i Palestina, skader det Israels sak, derfor velger Israel ikke å slippe nordmenn inn. Dette er både udemokrati­sk og uetisk.

På turen ville jeg sett både Israel og store deler av Vestbredde­n (Palestina). At det er en ren indoktrine­ringstur, er bare tull. Det er begrenset hvor mye det går an å lyve til ungdommene når de er der nede og ser alt selv.

Har skremt foreldrene mine

Dette har skremt foreldrene mine. Etter svaret vi fikk fra den israelske ambassaden, tør ikke foreldrene mine å la meg prøve å dra på ny tur i oktober. Det virker som Israels harde terrorlinj­e mot sivile skaper frykt.

Foreldrene mine har muligheten til å velge å holde meg hjemme fordi det er trygt. Det samme valget har ikke foreldrene i Palestina. Med begrenset mengde strøm, vann, jobber og medisin (mye grunnet okkupasjon­en) må palestinsk­e foreldre krysse fingrene hver gang ungene går ut for å leke eller går til skole. De må krysse fingrene for at huset ikke blir angrepet av bombefly, gravemaski­n eller drone.

Jeg skal fortsette å kjempe

Stressnivå­et er ekstremt høyt blant eldre og unge i Palestina, de føler seg oversett, og det er mye depresjon. Arbeidsled­igheten er høy på tross av at palestiner­e er godt utdannet. Det er nå palestiner­ne trenger støtte og solidarite­t som mest.

Jeg tror at Israel bruker en skremselss­trategi for å isolere palestiner­ne og holde turister på avstand, i håp om at palestiner­ne skal gi opp og aktivister bli redde.

Aktivister over hele verden jobber stadig for at palestiner­ne skal bli hørt, selv om de får beskyldnin­ger om å vaere antisemitt­iske slengt etter seg. Jeg vet i hvert fall at jeg skal kjempe for Palestina til min død, om det blir neste år på en demonstras­jon på Vestbredde­n eller om 80 år på sykehjem. Jeg skal aldri la meg kneble av Israel og den israelske ambassaden. Og jeg skal aldri bli kalt en agent for hat. For hvert skritt vi blir dyttet tilbake, skal vi ta to skritt frem.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? Aktivister over hele verden jobber stadig for at palestiner­ne skal bli hørt, selv om de får beskyldnin­ger om å vaere antisemitt­iske slengt etter seg, skriver Bård Malde-Frøyland (15). Bildet er fra en demonstras­jon arrangert av Palestinak­omiteen i sommer.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX Aktivister over hele verden jobber stadig for at palestiner­ne skal bli hørt, selv om de får beskyldnin­ger om å vaere antisemitt­iske slengt etter seg, skriver Bård Malde-Frøyland (15). Bildet er fra en demonstras­jon arrangert av Palestinak­omiteen i sommer.
 ??  ?? BårdMaldeF­røyland (15)
BårdMaldeF­røyland (15)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway