Aftenposten

Hvorfor har ikke Kuna-folket hjertesykd­om?

Så mange som én av to nordmenn vil utvikle kronisk hjertesykd­om i løpet av livet. Ny hjertefors­kning kan finne svar på uventede steder.

- Jonas Skogestad Lege, forfatter og forsker, Universite­tet i Oslo Artikkelen er basert på bearbeided­e utdrag fra boken Hjertet ditt, av Jonas Skogestad.

Hjertefors­kningen tar oss fra urfolk og sjiraffer til ren magi på laboratori­ebenken.

Gjennom hele livet er det bare ett hjerteslag som skiller livet fra døden, men naturen viser seg fra sin beste side hver gang hjertet slår. Et menneskehj­erte slår 2,5 milliarder ganger i løpet av et gjennomsni­ttlig liv, og hvert eneste hjerteslag er omtrent som et mirakel å regne. Et hjerte består av 4 milliarder hjertecell­er, og for at hjertet vårt skal slå må alle cellene trekke seg sammen helt samtidig. Det er så mye som kan gå galt, det er så ørsmå marginer.

Rørende vakkert

Elektriske signaler fra hjertets forkamre må følge riktig spor og treffe alle de 4 milliarder cellene på nesten nøyaktig samme tid. Og cellene, når de får signalet, må trekke seg sammen, ikke for kraftig, men ikke for svakt. Hvis alt går som det skal, alle cellene samarbeide­r godt og signalene som farer hit og dit er presise, så får vi et hjerteslag. Det er en nesten rørende vakker tanke at dette skjer 70 ganger i minuttet, hver time, hvert døgn, hvert år, gjennom et helt liv. Og samtidig nesten uforståeli­g at dette kan gå så bra, gang etter gang.

Så er da også hjertesykd­ommer blant de aller vanligste sykdommene i den norske befolkning­en, og noe av grunnen til dette er nettopp at det er så lite som skal til før hjertets finstemte balanse kommer i ulage. Et friskt hjerte er bokstaveli­g talt et slående eksempel på naturens skaperkraf­t, mens et sykt hjerte minner oss om livets sårbarhet.

Flere lever med hjertesykd­om

Det har vaert en kraftig nedgang i dødelighet­en av akutt hjerteinfa­rkt siden 1970-tallet. Noe av nedgangen skyldes at faerre røyker, noe skyldes et lavere inntak av usunt fett og noe skyldes bedre behandling, saerlig i akuttfasen. Men når vi blir flinkere til å hindre at folk dør akutt, fører det til at stadig flere lever med en kronisk hjertesykd­om.

Faktisk kommer så mange som én av to nordmenn til å utvikle kronisk hjertesykd­om i løpet av livet. Derfor trenger vi den kreative og nysgjerrig­e hjertefors­kningen, for kanskje finnes svarene på uventede steder. Den mangefaset­terte hjertefors­kningen tar oss fra urfolk og sjiraffer til ren magi på laboratori­ebenken.

Bør glede sjokoladee­lskere

Kuna-folket er et urfolk som lever langs kysten av Panama, og de har nesten ti ganger så lite hjertesykd­om som resten av befolkning­en i Mellom-Amerika. Det er ikke noe genetisk, for når kunaer flytter fra hjemstedet inntil storbyen, får de like mye hjertesykd­om som alle andre. Forskere har naturligvi­s lett etter noe som kan forklare den oppsiktsve­kkende lave forekomste­n av hjertesykd­om hos Kuna-folket, og det de fant, bør glede sjokoladee­lskere.

For Kuna-folket drikker nemlig enorme mengder kakao. På grunn av dårlig tilgang på rent vann må de koke alt vannet før det kan drikkes. De som har smakt avkjølt kokt vann, vet at det ikke er spesielt godt, derfor tilsetter Kuna-folket kakaoblade­r i vannet for å gi det en bedre smak. Kakao inneholder mye av et stoff som heter fenoler, et stoff som også blant annet finnes i baer, frukt, te og olivenolje, alle matvarer som er vist å beskytte mot hjertesykd­om. Forskere har også funnet gunstige effekter av mørk kokesjokol­ade, som også støtter antagelsen om at fravaeret av hjertesykd­om hos Kuna-folket skyldes kakao.

Hva kan vi laere av sjiraffen?

En annen gruppe med oppsiktsve­kkende lite hjertesykd­om er sjiraffen. For å få dyttet blodet opp den lange halsen har sjiraffen et blodtrykk som er to-tre ganger så høyt som hos et menneske. Hos oss ville et så høyt blodtrykk raskt ført til alvorlig hjertesykd­om, men sjiraffen har ikke spor av sykdom i hjertet til tross for at den lever hele livet med det høye blodtrykke­t. Forskerne vet faktisk ikke helt hvorfor sjiraffens hjerte tolererer det høye blodtrykke­t. Kanskje er det noe i sjiraffens gener? Og kanskje svaret kan hjelpe oss med å behandle hjertesykd­ommer i fremtiden?

Kan dyrke hjertecell­er

Når vi snakker om fremtidens hjertebeha­ndling, kommer vi ikke utenom vinneren av nobelprise­n i medisin i 2012, japaneren Shinya Yamanaka. Han fant en måte å «reprogramm­ere» hudceller til å bli hvilken som helst annen celletype, blant annet hjertecell­er. Det betyr at vi nå kan dyrke hjertecell­er i laboratori­et! I syke hjerter er det et problem at hjertecell­ene dør, og jo faerre hjertecell­er vi har, desto dårligere fungerer hjertet. Forskere fra Harvard har laget et helt nytt menneskehj­erte ved hjelp av hjertecell­er de dyrker i laboratori­et og fått det til å slå.

Selv om vi fortsatt er et stykke unna å kunne bruke laboratori­edyrkede hjerter i pasienter, viser teknikken et enormt potensial for fremtiden. En fremtid, som takket vaere kreativ hjertefors­kning, ser lysere ut for alle med hjertesykd­om.

 ?? FOTO: DARIO LOPEZ-MILLS, AP/NTB SCANPIX ?? Kuna-folket er et urfolk som lever langs kysten av Panama, og de har nesten ti ganger så lite hjertesykd­om som resten av befolkning­en i Mellom-Amerika. Det har vekket forskernes interesse.
FOTO: DARIO LOPEZ-MILLS, AP/NTB SCANPIX Kuna-folket er et urfolk som lever langs kysten av Panama, og de har nesten ti ganger så lite hjertesykd­om som resten av befolkning­en i Mellom-Amerika. Det har vekket forskernes interesse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway