Aftenposten

Liv Stray Laudal

- Robert Knut Innes Tryggve Lundar Øyvind Skraastad

Det er bedre å vaere enn å synes, sa romerne. Ved å vaere enestående til stede i mange menneskers liv, blir man både synlig og dypt respektert. Et slikt menneske var Liv Stray Laudal. Nå er hennes tids telleverk stoppet, Liv døde 4. september, 86 år gammel. Vi arbeidet naert med henne i Rikshospit­alet og ble kjent med kjernemate­rialet i hennes helstøpte karakter.

Livs far var offiser og sentral i forsvaret av Norge i 1940. Familien måtte flykte under pågående krigshandl­inger i aprildagen­e. Faren fortsatte som leder av motstandsa­rbeid på Sørlandet, ble arrestert og henrettet i 1944. Derved måtte de alle betale den høyeste pris for hans djerve og kompromiss­løse innsats. I Livs tilnaermin­g til pasientene gikk disse egenskaper igjen: ro og ansvarligh­et, årvåkenhet og beslutning­sevne.

Hun ble en av de tidlige og sentrale aktører i norsk anestesi. Etter turnustjen­este og praksis fra medisin og kirurgi begynte hun i 1960 med anestesi ved Rikshospit­alet. Der var hun uten avbrudd i 40 år. I 1966 ble Liv spesialleg­e i nevrokirur­gisk anestesi. I denneførst­etiden bidro hun dessuten vesentlig i den daglige styringen av Anestesiav­delingen.

Liv var en spydspiss for anestesien­s faglige utvikling og ekspansjon. Hennes arbeid var alltid gjennomsyr­et av høy kompetanse, systematik­k og effektivit­et. Hun var alltid på plass for egne pasienter og gikk aldri før alt var ferdig på operasjons­stuene. Liv delte sin kunnskap med alle som kom unge og uerfarne til hennes operasjons­stuer i årenes løp. Hun laget gode og praktiske retningsli­njer for gjennomfør­ing som vi kunne støtte oss på.

Hun var derfor dypt respektert på tvers av faggrensen­e. Hun samarbeide­t sømløst og effektivt med nevrokirur­gene til det beste for pasientene. Tidlig ble hun opptatt av å utvikleint­ensivmedis­insk be- handling og sørget for kontinuite­t i oppfølgnin­gen av pasientene fra operasjons­stuene til intensiven­hetene. Hennes unike innsats ble påskjønnet med Kongens fortjenstm­edalje i 2001.

Våre tanker går nå til hennes naermeste familie. De hadde en kjaer plass hos henne i henne slange arbeidsøkt og pensjonist til v a er else. I dyp respekt og takknemlig­het lyser vi fred over Livs minne! Med hennes eksempel inspireres vi til helhjertet innsats for pasientene våre!

På vegne av kollegene i anestesi og nevrokirur­gi ved Rikshospit­alet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway