Aftenposten

Ragnvald Hemstad

- Notto R. Thelle

Det er kanskje selvmotsig­ende å tenke at det blir stille etter en så stillferdi­g prest som Ragnvald Hemstad. Men det gir likevel mening, for med sitt milde vesen var han tydelig til stede: som sjelesørge­r og åndelig veileder, som inspirator for religionsd­ialog og meditativ praksis, som prest i Trondheim, Kvaefjord, Høland og Bergen, som medlem av brorskapet Ordo Crucis og som misjonspre­st i Japan i unge år. De som kjente ham, fornemmet en kreativ spenning mellom ydmyk fromhet og ganske sta utholdenhe­t. Han døde i Bergen 31. august, 96 år gammel.

Det var Ragnvalds store sorg at han ikke fikk vende tilbake til Japan etter sin første periode som misjonspre­st i Buddhistmi­sjonen (nå Areopagos). Men Japan levde videre i hans sinn, kanskje sterkere og sterkere med alderen. Han vil bli husket for sin pionérinns­ats i dialogen med buddhismen og for sin sta utholdenhe­t i forsøket på å ta denne erfaringen med seg som prest i Norge.

Ragnvalds korte, men famlende møtet med buddhismen var inspirert av Karl Ludvig Reichelt som hadde begynt dette arbeidet i Kina på 1920-tallet. Ragnvald fulgte opp tradisjone­n, studerte, besøkte klostre og etablerte relasjoner. Han bar med seg den indre spenningen det er å vaere misjonaer og sannhetssø­ker på samme tid. Han ønsket å omvende buddhisten­e, men søkte samtidig etter innsikt og erfaring i buddhismen. Han var, som Reichelt og mange andre, ganske fascinert av buddhismen.

Ragnvald var ikke lenge nok i Japan til å utprøve sine erfaringer fra møtet med buddhistis­k meditasjon. Men prosessen gikk videre i årene som fulgte. Og det er ingen tvil om at hans videre arbeid med zen og kristne meditasjon­sformer har inspirert mange og betydd mye for å skape miljøer for stillhet og meditasjon i Bergen og på andre steder.

Kanskje han har formulert det best selv i sin sluttrappo­rt fra Japan våren 1958: «Det egentlige møte mellom buddhismen og kristendom­men finner sted i det enkelte menneskes sinn».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway