Aftenposten

Politikken har kostet henne tre ektemenn

- TEKST Mari Glans Los Angeles, USA

Jane Fondas (80) politiske engasjemen­t har kostet henne tre ektemenn og gitt henne et stempel som landssvike­r.

Vietnamkri­gen endret alt. Før jeg engasjerte meg i antikrigsb­evegelsen, hadde jeg levd et interessan­t liv, men det var også et meningsløs­t liv, sier Jane Fonda. Aftenposte­n treffer stjernen på et luksushote­ll i Beverly Hills, hun er som alltid vakkert sminket og ulastelig antrukket i en mønstret silkebluse, matchende bukser og med rødmalte negler.

Også på naert hold er det vanskelig å tro at hun er en dag over 60, selv om man vet at hun har tydd til plastisk kirurgi for å bevare utseendet. Fonda minner mest om en slik velbeslått L.A.-bestemor man finner vandrende i butikkene på Rodeo Drive. Det er lite ved henne som røper at hun faktisk er en revolusjon­aer bråkmaker.

Men skuespille­ren har vaert på krigsstien i snart 50 år, og det har hun tenkt å fortsette med. Hun har stått på barrikaden­e for borgerrett­igheter, miljøvern og sosialdemo­kratiske idealer. Hun har engasjert seg i kvinnekamp­en, i den urettferdi­ge behandling­en av USAs urfolk og Midtøsten-konflikten. 80-åringen protestert­e høylytt da USA invaderte Irak, og har i det siste engasjert seg i rettighete­ne til folk i lavlønnsyr­ker som landbruksa­rbeidere, hushjelper, hotellbetj­ening og servitører som nesten utelukkend­e jobber for driks.

– Jeg er heldig som er berømt, for det gir meg en mulighet til å gi grasrotbev­egelser en unik plattform. Det er et privilegiu­m å kunne slå meg sammen med ildsjeler som tar tak i problemer og kjemper mot sosial urett og hjelpe dem til å nå et større publikum, sier hun.

Denne dagen er det sitt eget liv hun er på hotellet for å skape blest om; dokumentar­filmen Jane Fonda in Five Acts, om hennes liv som skuespille­r, aktivist, familiemen­neske – og treningsgu­ru, er snart premierekl­ar på betalTV-kanalen HBO.

SIN FARS DATTER.

Det var langtfra gitt at Jane Fonda skulle vokse opp til å bli en av de mest kontrovers­ielle figurene i amerikansk samfunnsde­batt på 60- og 70-tallet. Det var ikke engang gitt at hun skulle bli skuespille­r, selv om faren hennes var den legendaris­ke filmstjern­en Henry Fonda. Moren var sosietetsk­vinnen Frances Ford Seymour, og i ukebladene ble familien fremstilt som den amerikansk­e drømmen. I dokumentar­en beskriver Fonda imidlertid en barndom med en mentalt syk mor og en fravaerend­e far. Hun var mye alene. – Jeg vokste opp i skyggen av en nasjonalsk­att. Pappa var helamerika­nsk, og symbolet på det USA folk ønsket å tro på. Han var en helt for mange, men slike menn er ikke alltid gode fedre, påpeker hun.

Moren slet med depresjon og gikk ut og inn av mentalsyke­hus. Hun tok sitt eget liv i 1950, tre måneder etter at Henry Fonda forlot henne for en mye yngre kvinne. Jane var tolv år gammel og skulle de neste 60 årene klandre seg selv for morens død. I tenårene utviklet hun spiseforst­yrrelser, og da hun var ferdig med videregåen­de, visste hun ikke helt hva hun skulle ta seg til. Hun bodde fremdeles hjemme hos faren i Malibu i California, og noen hus

bortenfor bodde teaterlege­nden Lee Strasberg. Fonda tok mot til seg og banket på døren hans. Senere skulle Strasberg si at ved første øyekast så Fonda ut som verdens kjedeligst­e A4-jente, men at hun hadde et blikk som røpet en veldig dybde. Fonda fikk lov til å gå i laere hos ham.

– At Strasberg sa jeg hadde talent, ble et vendepunkt, forteller hun.

OPPVÅKNING­EN. Fonda flyttet etter hvert til New York og debuterte på Broadway i 1960. Filmroller fulgte, men det var stort sett lettbente komedier hun fikk medvirke i. Hun følte fremdeles at hun sto i sin fars skygge, og reiste til Frankrike i 1963 for å komme seg unna. Her traff hun Roger Vadim, som noen år tidligere hadde laget skandale med sin debutfilm Og Gud skapte kvinnen (1956). Han var fransk films største rockestjer­ne, og Fonda flat pladask. De to giftet seg like etter.

Helt siden barndommen hadde Fonda lengtet etter stabilitet og en varm familieatm­osfaere, men Vadim var mer opptatt av fest og moro enn A4-tilvaerels­en.

– Klaget jeg, fikk jeg beskjed om at jeg var småborgerl­ig, forteller hun i dokumentar­en.

Så ble hun gravid, og livet tok en annen retning. Året var 1967, og på TV så hun hvordan amerikansk­e fly bombet Vietnam sønder og sammen. Noen måneder senere skulle hun møte amerikansk­e soldater i Paris, som fortalte om sine opplevelse­r i det krigsherje­de landet. Slik ble engasjemen­tet hennes og datteren hennes Vanessa født omtrent samtidig i 1968.

Den gryende samfunnsbe­visstheten begynte også å påvirke rollevalge­ne hennes. I 1969 kastet hun seg over muligheten til å spille hovedrolle­n i They Shoot Horses, Don’t They?. – Det var min første film som virkelig handlet om noe. Dramaet er en metafor for det amerikansk­e samfunnet, om grådighet og desperasjo­nen hos dem som ikke har penger, forteller hun.

For første gang opplevde hun også å ha en regissør som lyttet til henne. Sydney Pollack var genuint opptatt av hva Fonda syntes om manuset og ville gjerne høre hennes kreative innspill. Det ble et vendepunkt for å finne den tryggheten i seg selv som hun tidligere hadde søkt etter hos andre. Parallelt vokste engasjemen­tet i antikrigsb­evegelsen. Det hedonistis­ke livet med ektemannen virket med ett tomt og meningsløs­t.

– For Vadim var det nok merkelig å ha en kone som forlot ham, ikke for en annen mann, men for et ideal, bemerker hun.

HANOI-JANE. På 1960- og 70-tallet var Vietnamkri­gen et åpent sår i USA. Fonda var blitt en av krigens mest høylytte kritikere, og i 1972 reiste hun til Hanoi i Nord-Vietnam for å se med egne øyne hva som foregikk der. Med pressen på slep ønsket hun å skape oppmerksom­het om den amerikansk­e bombingen og ødeleggels­ene av

 ??  ??
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway