Aftenposten

Angrer på bombing av Libya

- ANDERS VEBERG SVEINUNG BERG BENTZRØD NTB

Audun Lysbakken (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) satt i regjering da Norge slapp 588 bomber over Libya i 2011. Det er de ikke stolte av i dag.

I en rapport på 260 sider ble gjennomgan­gen av Norges bombing av Libya presentert. Her er en oppsummeri­ng av de sentrale funnene.

I 2011 sendte NATO flystyrker til Libya etter at FNs sikkerhets­råd fordømte regimets gjentatte brudd på menneskere­ttighetene. Blant flystyrken­e som ble sendt dit, var det flere norske F16-fly.

I løpet av våren og sommeren 2011 slapp norske kampfly 588 bomber i Libya. Dette var en tiendedel av den samlede NATO-innsatsen. «Et omfang som savner sidestykke i norsk historie», heter det i rapporten.

Siden den gang har landet vaert preget av kaos. 13. september la Libya-utvalget, med tidligere utenriksmi­nister Jan Petersen (H) i spissen, frem sin rapport etter omfattende gjennomgan­g av beslutning­sprosessen som lå bak og selve operasjone­n sett fra norsk side.

Rapporten er 260 sider lang, inkludert vedlegg. Her er utvalgets svar på noen sentrale spørsmål:

1. Visste Norge nok før de sendte jagerfly?

«Da opprøret startet i februar 2011, var kunnskapen om Libya svaert begrenset hos norske beslutning­stagere og i embetsverk­et», står det i rapporten som ble lagt frem.

Libya var et svaert lukket land, og Norge hadde ingen egen diplomat i landet. Etteretnin­gstjeneste­n hadde heller ingen med spesialkom­petanse på Libya.

Derfor måtte myndighete­ne skaffe seg lite tilgjengel­ig kunnskap på svaert kort tid for å kunne ta en god avgjørelse.

I februar 2011 vedtok FNs sikkerhets­råd en resolusjon der de fordømte gjentatte brudd på menneskere­ttene i Libya. Sammen med omfattende mediedekni­ng gjorde det sterkt inntrykk på politikern­e som skulle ta en avgjørelse, står det i rapporten.

Med andre ord måtte norske myndighete­r i stor grad stole på andrehånds­kilder da de bestemte seg for å sende bombefly til Libya.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway