Aftenposten

Hadde en plan B hvis han skulle dø før boken ble ferdig

Jon Michelet fortalte redaktøren sin hvordan hun skulle skrive ferdig den sjette boken om krigsseile­rne, om han ikke rakk det selv.

- Jon Michelet Ingunn Økland

skal få mønstre av. Helt siden første bind er det varslet et oppgjør med Nortraship. Organisasj­onen administre­rte handelsflå­ten under andre verdenskri­g og forvaltet et hemmelig fond bestående blant annet av sjøfolkene­s hyrer.

Overmannet av kildemater­iale

Forfatter og leser har mye som venter der hjemme! Og verket trenger unektelig en vending – etter fem bind til sjøs.

Men Michelet klarer ikke å gi slipp på krigen. Det virker som om han er blitt overmannet av sitt enorme kildemater­iale. Først rekapitule­rer han Halvors dramatiske karriere – i tilfelle leseren har glemt detaljene. Deretter sendes Halvor ut i krigen på nytt. Han får ikke engang returnere etter frigjøring­en av Norge 8. mai 1945. Halvor må kjempe i Stillehave­t noen måneder ekstra. Først på side 290 får helten vende hjem.

Oppramsend­e stil

Det blir for mye ytre handling selv for en spenningsr­oman. Første del av Krigerens hjemkomst er ofte oppramsend­e i stilen. I tidligere bind har dagboknota­tene til Halvor vaert et friskt innslag i helheten; den unge mannen gjorde seg sine personlige refleksjon­er. Men nå trenger Michelet også denne flaten til informasjo­n om krigens gang:

«I borgerkrig­en i Hellas skal det vaere sluttet våpenhvile mellom kommuniste­ne og de styrkene som Churchill støtter. Guldbrands­en mener det må bety at kommuniste­ne har tapt. Synd, men kanskje sant. I USA er Roosevelt innsatt som president for sin fjerde fireårsper­iode. Som visepresid­ent får han en mann ved navn Harry S. Truman (…). Rødearmeen har tatt Budapest etter ukelange, blodige kamper. Russerne marsjerer nå mot Wien.»

Replikkvek­slinger fulle av slang pleide å gi de fem første bindene språklig komikk. I innspurtsb­indet blir personene ofte redusert til representa­nter for ulike syn på utviklinge­n: «Hva slags fly var det som bombet Franklin? Noen av gastene om bord mener det var en Judy stupbomber, andre at det var en Val stupbomber.»

To bøker i én

Jeg tviler ikke på at det var en febrilsk utveksling av informasjo­n i krigens siste fase. Men også en historisk roman trenger klare prioriteri­nger, en nerve og et skjebnedra­ma som løfter teksten fra historiefo­rtelling til skjønnlitt­eratur.

Det er først når Michelet nedtoner den ytre handlingen at Krigerens hjemkomst våkner til liv – som roman. Ved endt lesning føles det i grunnen som om sjette bind består av to forskjelli­ge bøker. Det er før og etter krigen, det er Halvor som brikke i et spill og Halvor som en skjebnesva­nger hovedperso­n.

Vendingen kommer midtveis i boken. Siste halvdel skildrer hvordan hjemkomste­n til Norge blir en tvetydig opplevelse for den skadeskutt­e helten. Språket blir rikere, portrettet får større dybde, psykologis­k og litteraert. Mareritt og fantasier blir virksomme uromomente­r i den realistisk­e stilen. Det er spesielt å tenke på at Michelet har skrevet denne delen på sykeleiet.

Forfattere­n på hans beste

Jeg vil trekke frem en scene som represente­rer forfattere­n på hans beste. Helt uventet – for Halvor – mottar han et brev fra Forsvarsde­partemente­t. Øverst på brevarket står det: «Tildeling av Krigskorse­t».

Med intensitet og ømhet skildrer Michelet hvordan den fyllesyke Halvor leser om sine egne bragder, naermest svimeslått: «Han er tildelt Norges høyeste utmerkelse, men føler seg som Norges laveste menneske. Helt på bånn.»

På selve dagen for utdelingen møter han opp på Slottsplas­sen, skjelvende av abstinense­r og krigsnerve­r. Scenen blir direkte hjerteskja­erende når Halvor ikke klarer å delta i seremonien: «Halvor gjemmer seg bak treet. Han vil så inderlig, inderlig gjerne gå fram og slutte seg til de sju. Men han kan ikke. Han vil ikke stå fram for kongen som et skjelvende vrak (…). Gardistene løfter trompetene og blåser en fanfare (…) Pressefoto­grafene knipser bilder. Halvor står bak treet og skjelver og griner.»

Et moralsk kompass

Scenen gir en følelse av å komme på innsiden av forfattere­ns intensjon med hele dette verket. Den er det moralske kompasset for fortelling­en. Michelet vil vise oss nedsmeltin­gen av menn som Halvor, til minne om alle dem som gikk til grunne i virkelighe­ten og ble latt i stikken av staten i den såkalte Nortraship-saken.

Det avsluttend­e portrettet av Halvor er godt også fordi Michelet styrer det i uventede retninger når leseren tror at skjebnen er forseglet. Spenningsr­omanen blir eksistensi­ell – til sist.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway