Aftenposten

Bokavtale til fordel for leserne

- Trine Skei Grande kulturmini­ster (V)

Onsdag skrev Haakon Riekeles i Civita at jeg foreslår å utvide bokavtalen. Det kan sikkert fungere som retorisk poeng, men er ikke riktig av den grunn. Bokavtalen er en avtale mellom partene i bokbransje­n. Regjeringe­ns anliggende er å fastsette en forskrift som gir unntak fra konkurrans­eloven slik at avtalen blir lovlig.

Så til selve forslaget: Vi foreslår lik fastprispe­riode på ett år for alle nye bøker. I dag er det fastpris til 1. mai for alle nye bøker utgitt året før. Dette innebaerer at bøker som er gitt ut i januar et år, får fastpris i inntil 16 måneder, mens bøker utgitt på høsten og frem mot jul får en mye kortere fastprispe­riode. Det gir ulikhet og lite dynamikk i markedet. Med ett år for alle vil noen bøker få lengre fastprispe­riode, mens noen vil få kortere.

Norsk ordning er liberal

Fastprisen gjelder kun for nye bøker. 80 prosent av bøkene i salg har fri pris. Når det hevdes at 65 prosent av bøkene blir dyrere med vårt forslag, gjelder det i tilfelle 65 prosent av under en femtedel av bøkene. Faste bokpriser fører ikke til høye priser i gjennomsni­tt, men at noen bestselger­e kan bli dyrere i en periode.

Riekeles mener at fastpris i andre bransjer ville vaere ulovlig kartellvir­ksomhet. Men dette er kulturpoli­tikk og ikke konkurrans­epolitikk. Frankrike, Tyskland, Italia og Spania har fastprisor­dninger for bøker. Både konservati­ve Merkel i Tyskland og liberale Macron i Frankrike forsvarer fastprisor­dning for bøker som litteratur­politisk virkemidde­l. Den norske ordningen er langt mer liberal enn den tyske og franske.

Pris har liten betydning

Riekeles viser til erfaringer fra Danmark der et panel av litteratur­vitere i 2015 konkludert­e med at mangfoldet ikke var truet av fri pris.

Her trengs det åpenbart oppdatert kunnskap. I fjor undersøkte nemlig panelet hvilket utvalg av bøker bokhandlen­e hadde. Denne viser at av de 101 titlene panelet selv karakteris­erte som kvalitetsl­itteratur, var kun 12 titler å finne i 20 eller flere av de 25 kjedebokha­ndlene som var med i undersøkel­sen.

Dette må vi unngå i Norge. Noe av det som sikrer dette, er at vi – i kraft av Bokavtalen – har ordninger som sikrer at et stort antall bokhandler­e over hele landet fører et bredt boksortime­nt. For eksempel var det i 2017 hele 217 bokhandler­e som førte alle 623 titlene fra Kulturråde­ts innkjøpsor­dninger. Det er vanskelig å se hvordan Bokavtalen skader leserne.

I et demokrati er det viktig at det skrives og utgis bøker som ikke nødvendigv­is er potensiell­e bestselger­e. Det er å undervurde­re bokpubliku­met å påstå at det eneste de vil ha er billige bestselger­e. Flere undersøkel­ser viser at pris er av liten betydning for valg av bok. Norske lesere skal få litteratur med mangfold av stemmer, bredde av temaer og sjangere og høy kvalitet. Slik tas publikum på alvor.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway