Aftenposten

Mild kritikk for 588 bomber

USA var fornøyd med innsatsen Norge på kort varsel kunne yte i Libya. Da er det levelig med litt kritikk fra et utvalg.

-

Krigen i Libya i 2011 skulle beskytte sivile mot folkemord, men det mest konkrete resultatet var at diktator Muammar alGaddafi ble drept og landet ble splittet, lovløst og voldelig.

Intervensj­onen utenfra bidro til at én dårlig situasjon ble avløst av en enda dårligere. Det undertrykk­ende Gaddafi-regimet tilbød i alle fall en viss stabilitet og økonomisk utvikling, selv om det må legges til at borgerkrig­en i 2011 var i ferd med å endre bildet. Uansett vil de faerreste i dag hevde at det såkalte verdenssam­funnets inngripen for å støtte de libyske opprørerne mot diktatoren, var en suksess.

Betyr dette at beslutning­en om å gå til krig i 2011 var feil?

FN-prinsippet «Responsibi­lty to protect» (R2P) ble til etter erfaringen­e med folkemorde­t i Rwanda i 1994 og Srebrenica-massakren i 1995. Mennesker ble da slaktet, uten at verden foretok seg noe.

Libya var det første tilfellet der FNs sikkerhets­råd autorisert­e en militaer intervensj­on under henvisning til R2P. Krigen om byen Benghazi, kontroller­t av opprørere, ble oppfattet som akutt. Gaddafi snakket om folk der som «kakerlakke­r» og truet med dødsstraff. Språkbruke­n minnet om den fra Rwanda.

Passivitet mer behagelig

I ettertid er det reist tvil om situasjone­n var så akutt som rapportene tydet på, men datidens beslutning­stagere – herunder den norske regjeringe­n – hadde ingen etterpåklo­kskap å støtte seg til.

Å la vaere å gripe inn er alltid mer behagelig. Man kan slippe å føle noe ansvar. Men det gir ikke nødvendigv­is et bedre resultat. Historien gir ingen sikker informasjo­n om andre utfall enn det som materialis­erte seg.

Har det gått bedre i Syria enn i Libya? Den direkte militaere innblandin­gen fra vestlige land i den syriske borgerkrig­en, kom sent og har så langt vaert begrenset.

Rapporten fra Libya-utvalget som ble lagt frem torsdag, gir bare mild kritikk til den rødgrønne regjeringe­n for prosessen de hektiske dagene i 2011.

Situasjone­n krevde raske beslutning­er. Disse ble gjennomfør­t på en måte utvalget mener var konstitusj­onelt forsvarlig. Stortinget fikk tilstrekke­lig informasjo­n. Det folkeretts­lige grunnlaget var godt nok.

Målenes sammenheng

Folkerette­n er et kritisk punkt. Det er ingen tvil om at inngripene­n i første omgang, da det handlet om beskyttels­e av folk mot en fryktet massakre, var berettiget.

Spørsmålet er om resolusjon­en i FNs sikkerhets­råd også dekker krigens senere vending, da det handlet om å redusere regimets militaere slagkraft. Det var i denne fasen det lyktes opprørerne å finne og ta livet av Gaddafi.

Sikkerhets­rådets resolusjon sier ingenting om at regimeendr­ing var et mål.

Utvalget avklarer ikke spørsmålet, men «frikjenner» den norske regjeringe­n ved å konkludere med at krigens andre fase hadde «et tilstrekke­lig folkeretts­lig grunnlag fordi operasjone­n ble vurdert som nødvendig for å beskytte sivile». Utvalget mener altså at det første målet rettferdig­gjør det andre, fordi de henger sammen.

Det meste som kommer av kritikk, dreier seg om det som på moderne statsnorsk kalles forbedring­spunkter: Det trengs klargjørin­g av lovgrunnla­g, mer informasjo­n til Stortinget og offentligh­eten, bedre dokumentas­jon – skriftlig – av prosesser.

Forbedring­spunktene er viktige nok, for krig er alvorlig. Den norske deltagelse­n i Libya-krigen var dessuten langt fra marginal: 10 prosent av bombene ble sluppet av norske fly.

Utvalget fremhever også at norske myndighete­r manglet en egen forståelse av situasjone­n i Libya. Man støttet seg kun til det internasjo­nale nettverket, i dette tilfellet primaert FN.

På pressekonf­eransen sa utvalgsled­er Jan Petersen at det er viktig å ha et slikt selvstendi­g informasjo­nsgrunnlag når man vil gå til krig, noe man trygt kan si seg enig i, men han la til at det neppe hadde endret beslutning­en:

– Norge bekjenner seg jo til prinsippet om en FN-ledet verden.

Til å leve med

Her kunne det legges til at Norge også bekjenner seg til prinsippet om å vaere et ivrig NATO-medlem, alltid blant de første til å rekke hånden opp når alliansens mektige etterlyser frivillige til innsats.

Lojalitete­n til FN og NATO er en blanding av politisk idealisme og ren interessep­olitikk. Som et lite land med en utsatt geografisk posisjon gjelder det å ha mange og mektige venner. En dag kan det vaere i Norge det trengs militaer innsats.

De allierte, ikke minst USA, var fornøyd med innsatsen Norge på kort varsel kunne yte i Libya. Da er det levelig med kritikk fra et utvalg, saerlig når kritikken er mild.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Frank Rossavik
Kommentato­r åKommentar Frank Rossavik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway