Aftenposten

– Vurderer overhodet ikke min stilling

Inga Marte Thorkildse­n (SV) sto i går skolerett i bystyrets kultur- og utdannings­komité.

- ALF OLE ASK CHRISTIAN SØRGJERD MARI MJAALAND JAN TOMAS ESPEDAL (foto)

Kultur- og utdannings­komiteen ville vite hvilke vedtak Utdannings­etaten ikke har fulgt opp.

Etter nesten times grilling i kultur- og utdannings­komiteen i Oslo bystyre, svarte byråd Inga Marte Thorkildse­n slik på spørsmålet hun om hadde vurdert sin stilling:

– Jeg vurderer overhodet ikke min stilling.

Møtet ble holdt på Kuben yrkesarena på Økern i Oslo. Vanligvis er også skoledirek­tør Astrid Søgnen til stede på disse møtene, men denne gangen møtte hun ikke.

Ved møtets åpning var det varslingss­aken mot skolebyråd­en som dominerte den åpne spørrerund­en. Her fikk Thorkildse­n kjørt seg i møtet med opposisjon­en.

Etat motarbeide­r byrådet?

Saida Begum (H) viste til Thorkildse­ns uttalelser i en rekke medier onsdag om forholdet mellom byråden og Utdannings­etaten og om at «når politiske føringer er gitt og beslutning­er er tatt, har jeg savnet samarbeids­vilje og lagarbeid for å få dette gjennomfør­t etter intensjone­n.»

Begum ville vite hvilke konkrete føringer og beslutning­er Utdannings­etaten ikke har fulgt opp.

Det ville ikke Thorkildse­n gi noen detaljer om, og hun ba om forståelse for det.

– Jeg kan komme tilbake til dette senere, men ikke nå, sa hun hver gang opposisjon­en boret i dette.

Hun understrek­et at samarbeids­klimaet er som det er, noe hun beklaget.

På direkte spørsmål om hun føler seg motarbeide­t av Utdannings­etaten, ville hun ikke svare direkte. Men hun sa at det vil hun komme tilbake til senere.

Etter det vedtok komiteen enstemmig, etter forslag fra Venstres Odd Einar Dørum, at byråden så snart som mulig skal orientere komiteen om de vanskelige samarbeids­forholdene.

I går skrev Dagsavisen at Søgnen er på vei ut av stillingen som utdannings­direktør, fordi den politiske ledelsen skal ha fått nok.

Selv avviser Søgnen sin snarlige avgang på det sterkeste.

«Jeg kjenner ikke til dette ryktet», skrev hun i e-post til Aftenposte­n i går.

På direkte spørsmål om Thorkildse­n hadde drøftet Søgnens stilling, ville skolebyråd­en ikke svare.

Søgnen fyller 67 år senere i høst.

Beklaget SMS

Thorkildse­n la seg helt flat og beklaget SMS-en til en Oslo-rektor hvor hun ba om at henvendels­en kunne sendes via SV, slik at en slapp å journalfør­e den. På den måten ville en omgå offentligh­etsloven.

– Det var dumt, og jeg beklager det, sa hun flere ganger og erkjente at hun fortjente kritikk for dette.

Det er bare ni måneder siden Thorkildse­n ble skolebyråd. Allerede tidlig skal samarbeide­t med

etatsledel­sen ha vaert anstrengt, og fra rødgrønt hold er det kommet anklager om at etaten trenerer politiske ønsker og bestilling­er.

For offentligh­eten ble gnisningen­e for alvor synlig under den såkalte Malkenes-saken i vår, som endte i at byråden instruerte etaten om å styrke ytringskul­turen i Oslo-skolen.

Også under Thorkildse­ns forgjenger, Tone Tellevik Dahl (Ap), var det turbulens. Blant annet valgte Dahl for ett år siden å offentlig beklage Søgnens og andre skoledirek­tørers oppførsel på et skolesemin­ar på BI.

Symbolet Søgnen

Det rødgrønne byrådet har gjort mange store og små endringer, men etter tre år med rødgrønt byråd, er sentrale elementer i Osloskolen fortsatt uendret.

Prinsipper om mål- og resultatst­yring ligger fast, styringsmo­dellen med mektige områdedire­ktører

gjør også det. Det samme gjør stykkprisf­inansierin­g – alt sammen politikk laerernes fagforenin­ger og mange på venstresid­en er kritiske til.

Direktør Astrid Søgnen blir av kritikere gjerne sett på som selve symbolet på dette.

Før sommeren ble det kjent at det i 2014 hadde blitt varslet internt om Søgnens lederstil. Anklagene ble undersøkt da, men ikke funnet hold i. Da dette ble offentlig kjent, bestilte byrådet en undersøkel­se av arbeidsmil­jøet i etatsadmin­istrasjone­n, som skal gjennomfør­es nå i høst.

For få dager siden sendte varslere i etatens øverste ledelse inn et varsel om byråd Thorkildse­ns lederstil. Det er ennå ikke avgjort hvordan varselet vil bli gransket.

Hvor er byrådslede­ren?

– Jeg har vaert skolebyråd i Oslo i ti år, fra 2003 til 2013, og jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivels­en av samarbeids­klimaet med ledelsen i etaten og Astrid Søgnen, sier Torger Ødegaard (H).

– For meg fremstår dette som et rått politisk løp for å prøve å bli kvitt en etatssjef. Det bør ikke gå upåaktet hen, sier han.

Han etterlyser også byrådslede­ren i denne saken.

Aftenposte­n har i flere dager forsøkt å få kommentare­r om varselet og situasjone­n fra byrådslede­r Raymond Johansen (Ap), som for tiden er på en konferanse i USA med tett program.

Men i går kveld ga han følgende kommentare­r på e-post.

– Jeg er kjent med at det over tid har vaert utfordring­er i styringsdi­alogen med Utdannings­etaten. Jeg har tillit til at dette håndteres på en god måte av byrådsavde­lingen og fagbyråd Inga Marte Thorkildse­n, sier Johansen.

– Når det gjelder varselet, kan jeg ikke kommentere det. Administra­sjonen har startet en grundig vurdering av hvordan saken skal behandles. De vil om noe tid komme tilbake med sine vurderinge­r, sier Johansen.

Jeg har tillit til at dette håndteres på en god måte av byrådsavde­lingen og fagbyråd Inga Marte Thorkildse­n Raymond Johansen, byrådslede­r (Ap)

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Byrådslede­r Inga Marte Thorkildse­n og byrådssekr­etaer Anna Tresse.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Byrådslede­r Inga Marte Thorkildse­n og byrådssekr­etaer Anna Tresse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway