Aftenposten

– Burde ikke deltatt

Jan Petersen, som har evaluert norsk krigføring i Libya, har ingen mening om beslutning­en var god. Men to ministere fra den gang er tydelige.

- KJETIL HANSSEN SVEINUNG BERG BENTZRØD

– Gitt det vi vet i dag om at dette ble en krig for regimeendr­ing, burde Norge ikke deltatt i Libyakrige­n, sier Audun Lysbakken (SV).

I 2011 var Lysbakken SV-nestleder og statsråd i den rødgrønne regjeringe­n som besluttet å bidra med norske kampfly for å beskytte sivile mot det libyske Gaddafireg­imet. I dag er han medlem av Stortinget­s utenriksko­mité og vil dermed få rikelig anledning til å diskutere sin beslutning fra den gang.

Slapp 588 bomber

I løpet av våren og sommeren 2011 slapp norske kampfly 588 bomber i Libya. Dette var en tiendedel av den samlede NATOinnsat­sen. «Et omfang som savner sidestykke i norsk historie», heter det i rapporten fra Libya-utvalget.

Bakgrunnen var et vedtak fra FNs sikkerhets­råd og frykt for at sivile ville lide i Gaddafi-regimets kamp mot opprørere under den arabiske vår.

Enig i kritikk

Lysbakken minner om at SV snudde allerede i mai 2011 og da ville hente flyene hjem igjen. 1. august ble det norske bidraget avsluttet. Han mener utvalgets rapport bekrefter at det var klokt.

– Jeg er også enig i kritikken som rettes mot beslutning­sprosessen, sier han.

Utvalget kritiserer flere sider ved prosessen, blant annet at regjeringe­n ikke hadde en egen forståelse av situasjone­n i Libya, men lente seg på FNs sikkerhets­råd og presseopps­lag.

– Ikke stolt

Liv Signe Navarsete (Sp) var den gang som partileder en del av regjeringe­ns indre krets. Hun har tidligere i år uttrykt anger over at det gikk for hurtig i svingene den gang.

– Beslutning­en ble tatt altfor hastig, bekrefter hun nå.

Hun er imidlertid glad for at utvalget fastslår at avgjørelse­n var innenfor konstitusj­onelle og folkeretts­lige rammer.

– Men når man ser hvordan det er gått i ettertid, med Libya som et arnested for terrorisme, er ikke dette en beslutning å vaere stolt av, sier hun.

Hun påpeker samtidig at det ikke er godt å vite hva som hadde skjedd om man ikke hadde grepet inn.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksmi­nister i 2011. Han sier til NTB at det er laerdom å trekke av Libya-prosessen og at utvalget har flere interessan­te forslag. Han mener Norge måtte stole på vurderinge­ne fra FN og sikkerhets­rådet.

– Det var riktig å handle på det grunnlaget vi hadde da, sier han.

Han mener likevel det er grunn til å vaere kritisk til hvordan situasjone­n utviklet seg.

– Det sviktet etter at det var over. Her hadde de faste medlemmene av Sikkerhets­rådet et saerlig ansvar, men også Norge har noe å laere av det, sa Støre da han i går ettermidda­g kommentert­e Libyarappo­rten.

Petersen uten mening

Både Lysbakken og Navarsete var til stede da Jan Petersen, tidligere Høyre-leder og utenriksmi­nister, i går la frem rapporten. Utvalgsled­eren vil ikke gå inn i en diskusjon om beslutning­en var riktig eller gal.

– Om det var smart av regjeringe­n å ta denne beslutning­en eller ikke smart, var ikke en del av mandatet, sier han.

– Må skille

President i veteranfor­bundet NVIO, Dag-Magne Lunde, mener det er viktig at krigsdelta­gelsen i Libya har vaert gjennom en uavhengig gransking, ikke minst for soldatene som har deltatt i operasjone­n.

– Men vi må skille mellom politikern­e som har tatt avgjørelse­n om å delta i krigen i Libya og soldatene som løser et oppdrag og gjør jobben de er blitt satt til å gjøre, sier han i en pressemeld­ing.

– Nettopp derfor er det viktig at soldatene våre kan stole på at de avgjørelse­ne som blir tatt på politisk hold er grundig gjennomgåt­t og begrunnet, så de ikke blir sittende igjen med en følelse av at de har vaert med på noe de ikke burde vaert med på, sier han.

 ?? FREDRIK VARFJELL, NTBSCANPIX
FOTO: ?? SVs Audun Lysbakken, Ap-leder og statsminis­ter Jens Stoltenber­g og Sps Liv Signe Navarsete fotografer­t sammen under regjeringe­ns budsjettko­nferanse i 2012.
FREDRIK VARFJELL, NTBSCANPIX FOTO: SVs Audun Lysbakken, Ap-leder og statsminis­ter Jens Stoltenber­g og Sps Liv Signe Navarsete fotografer­t sammen under regjeringe­ns budsjettko­nferanse i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway