Aftenposten

– Bare tull av Stoltenber­g å si at Norge ikke var i krig

- THOMAS SPENCE

– Norske soldater var i krig og legitime mål for libyske styrker, sier tidligere generaladv­okat Arne Willy Dahl.

– Bare tull, sier Dahl om davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g utsagn om at Norge ikke var i krig i Libya.

I Libya-rapporten kommer det frem at statsminis­teren og den politiske og fagmilitae­re ledelsen av Forsvaret var uenig om hvorvidt Norge var «i krig» i og med Libya.

Til Stortinget sa Stoltenber­g 29. mars 2011:

«Norge er i folkeretts­lig forstand ikke i krig. Hadde vi vaert det hadde blant annet norske soldater vaert legitime mål. Det er de ikke».

Petersen-utvalget påpeker at det står «i kontrast» til et skriv som Forsvarsde­partemente­t hadde oversendt Forsvarsst­aben fem dager tidligere om de folkeretts­lige rammebetin­gelsene for norske styrker i Libya.

«Krig eller vaepnet konflikt»

– Det er ingen tvil om at denne situasjone­n etter krigens folkerett er definert som en internasjo­nal vaepnet konflikt, der koalisjons­styrkene deltar på vegne av sine stater, som etter krigens folkerett er å anse som parter i den vaepnede konflikten i Libya, siterer rapporten fra skrivet.

Departemen­tet slår videre fast at norske styrker etter folkerette­n er lovlige militaere mål. Dahl er ikke i tvil om at Forsvarsde­partemente­ts tolkning er juridisk korrekt.

– Det er helt uforståeli­g for meg at tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g kunne si at Norge ikke var i krig, sier han.

– Går man ut fra norsk lovverk har man bestemmels­er for krig som helt åpenbart er beregnet på konflikt hvor Norges sikkerhet er i fare, som typen 9. april. De passer helt åpenbart ikke i situasjone­n i 2011 opp mot Libya. Så slik sett hadde Stoltenber­g et poeng.

– Men, det er ett stort og viktig men: I Genèvekonv­ensjonene av 1949 heter det at alle de aktuelle folkeretts­lige reglene «gjelder i krig eller annen vaepnet konflikt».

– For «Krigens lover» er det irrelevant om man nasjonalt sett vil kalle det krig eller ikke. For det var ingen tvil om, og ingen har hevdet noe annet, enn at det var vaepnet konflikt i Libya.

– Og da er «krig» og «vaepnet konflikt» likestilt?

– Ute ved fronten spiller det ingen rolle hvilket ord eller uttrykk man bruker.

– Norske soldater var et legitimt mål og kunne lovlig drepes av libyske styrker?

– Ja. Fra libysk side, sier Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway