Aftenposten

– At det er delte meninger om et så stort prosjekt, er å forvente

- FRØYDIS BRAATHEN

Fagfolk, tillitsval­gte og politikere er bekymret for planene om å legge ned Ullevål sykehus og bygge ut på Gaustad og Aker.

Tirsdag var det åpen høring om Oslos fremtidige sykehus i bystyrets helse- og sosialkomi­té. Flere mente at det ikke vil vaere god nok plass til en voksende befolkning i Oslo dersom Ullevål sykehus legges ned, slik det er vedtatt (se faktaboks).

Jan Frich, fagdirektø­r i Helse Sør-Øst, sier at de tar utgangspun­kt i en nasjonal modell for fremskrivn­inger av kapasitet.

– Oslos befolkning trenger et styrket lokalsykeh­ustilbud og nye sykehusbyg­g, og dette er grunnen til at vi planlegger omfattende utbygging i Oslo. Vi planlegger for rundt 20 prosent flere senger i Oslo frem til 2028. Oslo universite­tssykehus vil utvides fra rundt 1870 senger pr. i dag til rundt 2300 senger i 2028, sier Frich.

En stor eldrebølge fremover

Christian Grimsgaard, konserntil­litsvalgt i Helse Sør-Øst, er blant dem som mener sykehuspla­nene ikke vil demme opp for veksten i Oslo i årene som kommer.

– Etterkrigs­generasjon­en naermer seg 75 år, og fremover vil vi oppleve en betydelig økning i antallet eldre, sier Grimsgaard.

Helse Sør-Øst gjennomfør­er nå en konseptfas­eutredning av utbygginge­n på Aker og Gaustad, som skal skje parallelt. Målet er å kunne starte bygging begge steder i 2021, med planlagt ferdigstil­lelse av første etappe i 2027.

Planlagte arealer for de nye sykehusene i første byggeetapp­e er 120.000 kvadratmet­er på Aker og 80.000 kvadratmet­er på Gaustad.

Hvor store arealer som skal bygges i andre etappe, er foreløpig ikke bestemt. Etappe to skal etter planen vaere gjennomfør­t innen 2035.

– Ved planleggin­g av etappe to vil vi kunne vurdere behovet for arealer og sengeplass­er ut fra nye prognoser for befolkning­sutvikling­en i Oslo, sier Frich.

Delte meninger er forventet

Ullevål sykehus skal avvikles og etter hvert legges ned. Under høringsrun­den tirsdag uttrykte flere at Ullevål sykehus ikke er utredet godt nok som alternativ til Gaustad. Ullevål-tomten er større og egner seg bedre for utbygging enn tomten på Gaustad, mener de.

Risikovurd­ert

Frich peker på at en rekke ulike alternativ­er er blitt utredet gjennom en treårsperi­ode fra 2013 til 2016.

– At det er delte meninger om et så stort prosjekt, er å forvente. Det er utfordring­er ved alle alternativ­ene, og disse er blitt vurdert og risikovurd­ert. Målbildet, som innebaerer utbygging på Gaustad og Aker parallelt, er vedtatt av Helse- og omsorgsdep­artementet i foretaksmø­tet i Helse Sør-Øst RHF juni 2016, sier Frich.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway