Aftenposten

Masseoverv­åking var brudd på menneskere­ttigheter

- JAN GUNNAR FURULY

Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstol slår fast at et britisk etterretni­ngsprogram for digital masseoverv­åking av egne innbyggere var et brudd på menneskere­ttighetene.

I en prinsipiel­l domsavsige­lse fra Den europeiske menneskere­ttsdomstol i Strasbourg heter det at etterretni­ngsopplegg­et som ble avslørt av Edward Snowden i 2013, brøt med den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon (EMK) på flere punkter.

I de såkalte Snowden Files ble det avslørt at etterretni­ngsbyrået GCHQ (Government Communicat­ions Headquarte­rs) i lang tid hadde samlet inn store mengder data ulovlig om britiske borgere.

Brøt privatlive­ts fred

Masseoverv­åkingen er ikke ulovlig i seg selv, understrek­er domstolen i Strasbourg. Men overvåking­en er gjort på en slik måte at privatlive­ts fred, som er sikret gjennom menneskere­ttighetsko­nvensjonen­s artikkel 8, ikke har fått tilstrekke­lig vern.

Domstolens konklusjon er at Storbritan­nia ikke har gjort nok for å sikre uavhengig tilsyn med hvordan etterretni­ngen har fil- trert kommunikas­jonen og valgt ut hvilke deler av den som skal undersøkes naermere.

Blant annet bryter masseinnsa­mlingen av data fra personers bruk av internett og telefoni artikkel 8 i EMK om retten til respekt for privatliv og familieliv, heter det i dommen som ble publisert i formiddag.

Masseoverv­åkingen brøt også med artikkel 10 som skal beskytte ytringsfri­heten og journalist­ers rett til kildebesky­ttelse.

I dommen blir det påpekt at overvåkern­e hos GCHQ manglet retningsli­njer og sikkerhets­mekanismer som kunne hindre menneskere­ttighetsbr­udd på de to punktene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway