Aftenposten

Helsetilsy­net skal gå inn i psykiatere­ns gamle saker

- LENE SKOGSTRØM

Den 56 år gamle barneog ungdomspsy­kiateren fra Oslo er dømt for å ha lastet ned over 200.000 filmer og bilder av seksuelle overgrep mot barn gjennom 20 år.

Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet (BLD) ber nå Helsetilsy­net i samarbeid med fylkesmenn­ene om å sørge for at landets kommuner blir gjort kjent med at barne- og ungdomspsy­kiateren er fratatt sin autorisasj­on. Samtidig oppfordres kommunene til å undersøke om vedkommend­e er benyttet som sakkyndig i barneverns­saker, for å se om det foreligger forhold som tilsier at sakene bør vurderes på nytt.

I oppdragsbr­evet fra departemen­tet bes Helsetilsy­net om å planlegge og beskrive hvordan fylkesmenn­ene og kommunene skal undersøke og følge opp sakene, «herunder behovet for involverin­g av de private parter» – som oftest er det foreldrene i en barneverns­sak.

– Vi har startet arbeidet med å se på hvordan vi kan få en oversikt over sakene og hvordan gjennomgan­gen av disse skal foretas, sier avdelingsd­irektør Børge Tomter i avdeling for barnevern og sosiale tjenester i Helsetilsy­net.

Tatt opp i BBC-dokumentar

I august viste BBC dokumentar­en Norway’s Silent Scandal. Der ble foreldre som hevder de er blitt utsatt for urimelige og ødeleggend­e vurderinge­r av denne psykiatere­n og barneverne­t generelt, intervjuet. Dokumentar­en finnes også som artikkel og podkast

Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) fikk krass kritikk fra flere hold fordi hun avslo å møte BBC-journalist­en til et intervju for å kommentere saken. I et innlegg i Aftenposte­n forklarte hun avslaget med at hun ikke uttaler seg om enkeltsake­r, men også dette fikk hun kritikk for etterpå.

Vurderte andres arbeid

Den dømte barne- og ungdomspsy­kiateren var også medlem av Barnesakky­ndig kommisjon da han ble arrestert og senere suspendert. Sammen med de andre 13 medlemmene av kommisjone­n vurderte han om andre sakkyndige­s rapporter holdt godt nok faglig mål.

Ingen har oversikt over hvor ofte barne- og ungdomspsy­kiateren ble brukt som sakkyndig av de 295 barneverns­tjenestene i landet før 2010, da Barnesakky­ndig kommisjon ble opprettet. Etter den tid har kommisjone­n registrert bare én sak der psykiatere­n selv har vaert sakkyndig.

Leder av Barnesakky­ndig kommisjon, Katrin Koch, mener at barneverns­tjenestene som har benyttet barne- og ungdomspsy­kiateren som sakkyndig med fordel bør gå inn i disse sakene på nytt, og at det er et rimelig spørsmål å stille om hans generelle faglige vurderings­evne har vaert påvirket av hans private situasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway