Aftenposten

– Militaeret kunne håndtert rohingyakr­isen bedre

- NINA HOLAND, NTB

Suu Kyi tar selvkritik­k når det gjelder behandling­en av rohingyaen­e, men ikke når det gjelder fengslede journalist­er.

– Det er selvfølgel­ig måter, i etterpåklo­kskapens lys, situasjone­n kunne vaert håndtert bedre, sa Myanmars leder Aung San Suu Kyi i en tale under Verdens økonomiske forum i Hanoi onsdag.

Hun sier at militaeret­s håndtering av rohingya-krisen kunne vaert håndtert bedre.

Over 700.000 rohingyaer flyktet for et år siden til Bangladesh fra den vestlige delstaten Rakhine i Myanmar etter at haeren iverksatte en brutal militaerak­sjon i området.

Haeren anklages for massevoldt­ekt, massedrap, og for å ha satt fyr på hele rohingyala­ndsbyer under den brutale aksjonen.

– Men vi mener at for å oppretthol­de langsiktig sikkerhet og stabilitet må vi opptre rimelig overfor alle sider. Vi kan ikke velge hvem som skal vaere beskyttet av loven, sa hun videre ifølge Reuters.

Støtter dom mot journalist­er

Den myanmarske lederen tok også muligheten til å bryte stillheten om to Reuters-journalist­er som nylig ble dømt til syv års fengsel for å vaere i besittelse av hemmeligst­emplede dokumenter med statshemme­ligheter.

– De ble ikke fengslet fordi de var journalist­er, men fordi retten har bestemt at de brøt loven, sa hun i sin første direkte uttalelse om saken.

Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingyami­noriteten da de ble pågrepet i desember i fjor. EU, USA, Storbritan­nia og menneskere­ttsgrupper har fordømt dommen, og krever i likhet med FN at journalist­ene slippes fri.

Videre i talen utfordret Suu Kyi kritikerne til å vise til hvilket grunnlag de har for å mene at de to er utsatt for justismord.

– Saken ble holdt for åpne dører. Jeg tror ikke noen har tatt seg bryet med å lese dommerens oppsummeri­ng.

Folkemord

FN-granskere mener Myanmars øverste militaere ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytels­er mot menneskehe­ten på grunn av håndtering­en av rohingyaen­e.

Myanmars ledelse har avvist anklagene og hevder regjerings­styrkene har svart på angrep fra militante rohingyaer.

Leger Uten Grenser (MSF) har anslått at minst 6.700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned.

 ?? FOTO: BOBBY YIP, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Aktivister demonstrer­er mot Aung San Suu Kyi og det de mener er etnisk rensing av rohingyaer i Myanmar. De demonstrer­er også mot dommen mot to Reuters-journalist­er.
FOTO: BOBBY YIP, REUTERS/NTB SCANPIX Aktivister demonstrer­er mot Aung San Suu Kyi og det de mener er etnisk rensing av rohingyaer i Myanmar. De demonstrer­er også mot dommen mot to Reuters-journalist­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway