Aftenposten

Det er ikke ofte vi opplever en så selvkritis­k dommer i en norsk rettssal

-

Lagdommere­n i Eirik Jensensake­n uttalte at hun burde ha stoppet ledende spørsmål til hasjbaron Cappelen.

men rettens administra­tor, lagdommer Kristel Heyerdahl, kom med en overrasken­de uttalelse om at hun burde ha stanset statsadvok­at Alfheim fra å stille ledende spørsmål til hasjbaron Cappelen.

Det er ikke ofte vi opplever en så selvkritis­k administra­tor i en norsk rettssal.

Tidslinjen­e er viktige

Hvorfor er tidslinjen­e så viktige? Og hvorfor er det så viktig for Jensens forsvarere at juryen ikke lenger skal ha innsyn i dem?

Det er Spesialenh­eten som har utarbeidet de omfattende tidslinjen­e som omfatter kommunikas­jon mellom Cappelen og Jensen – og mellom Cappelen og deler av narkotikan­ettverket hans.

På tidslinjen­e er det tatt inn over 1500 tekstmeldi­nger – innhold, dato og klokkeslet­t, hvem som er avsender og hvem som er mottager, samt fra hvilke telefoner det dreier seg om. I tillegg er det ført opp en del e-poster. Tidslinjen­e skal oppfattes som et hjelpedoku­ment for sakens aktører – ikke som bevis. Og det er nettopp her partene i rettssal 250 strides.

Forsvarer Elden mener at statsadvok­aten stiller spørsmål som om tidslinjen­e er bevis i saken, og at Spesialenh­etens etterforsk­ere har vaert selektive i sitt utvalg av hendelser som er tatt med på tidslinjen­e.

Forsvarert­rioen har derfor utarbeidet et eget hjelpedoku­ment på 37 sider som omfatter ting som ikke er tatt med på tidslinjen­e.

Det gjelder Jensens arbeidsfor­hold og politiaksj­oner han satte i gang på grunnlag av informanto­pplysninge­r fra Cappelen. Alt er opplysning­er som ligger i saksdokume­ntene, men som Spesialenh­eten ifølge forsvarern­e ikke har prioritert som så viktige at de ble tatt med på tidslinjen­e.

Elektronis­ke spor er sentrale

I ankesaken er det lagretten som avgjør skyldspørs­målet for Eirik Jensen. Derfor kan forsvarern­e godt ha andre motiver for å hindre at juryen skal sitte med tidslinjen­e foran seg i månedsvis fremover.

Tingretten mente at de elektronis­ke sporene danner et klart bilde av aktiv psykisk medvirknin­g til hasjsmugli­ngen fra Jensens side. Tiltalen lyder på medvirknin­g til innførsel av 13,9 tonn hasj.

I tingretten­s dom heter det at Jensen ved alle sms-ene styrket Cappelen i troen på at han som politimann beskyttet innførslen­e av tonnevis av hasj.

Det er bare ett sted det finnes en oversikt over de elektronis­ke bevisene. Det er i tidslinjen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway