Aftenposten

Krafthande­l-milliardae­r naer konkurs

- JAN ODDVAR EIDE

Einar Aas sier at hele hans portefølje er tvangssolg­t.

Grimstad-mannen som i fjor tjente mest og skattet mest i Norge, krafttrade­ren Einar Aas, skriver i en pressemeld­ing at han risikerer personlig konkurs. Dette skriver han ifølge Faedreland­svennen i en pressemeld­ing:

Han viser til ekstraordi­naere prisendrin­ger i det nordiske og tyske kraftmarke­det, og at de siste 350 millioner kronene av hans frie, likvide midler ble overført i løpet av mandag denne uken. Dette var ikke tilstrekke­lig til å dekke tapet. Onsdag kveld ble hele hans portefølje tvangssolg­t av Nasdaq.

Faedreland­svennen har fått bekreftels­e på SMS fra Aas på at det er han som har sendt ut pressemeld­ingen.

Dagens Naeringsli­v (DN) skriver at han gamblet på en tørr høst og satt på kontrakter tilsvarend­e en fjerdedel av ett års elektrisit­etsforbruk i Norge. Men da det begynte det å regne, raknet det for ham ifølge DN.

Fra topp til bunn på ett år

Den forrige ligningen til Einar Aas fra 2016 viste at traderen var på topp.

Inntekten hans var på 833 millioner kroner. Han betalte 227 millioner i skatt, og hadde en skattemess­ig formue på i overkant av 2,1 milliarder kroner. Han var den i Norge som tjente mest og skattet mest.

Faedreland­svennens beregninge­r viste da at han alene betalte mellom 70 og 75 millioner kroner i skatt til Grimstad kommune dette året. Tilsammen anslo Faedreland­svennen i fjor at Aas i løpet av sin da 16 år lange karriere som supertrade­r på kraft, har betalt cirka 300 millioner i skatt til hjemkommun­en – totalt 1 milliard kroner til stat, fylke og kommune.

Ifølge Dagens Naeringsli­v viser fjorårets ligning, som blir offentligg­jort senere i høst med skattelist­ene, at inntekten hans i 2017 falt til null – 0 kroner. Formuen på ligningen skal ifølge Dagens Naeringsli­v ha falt med ca. 530 millioner kroner – fra 2,1 milliarder året før.

Ved inngangen til 2018 hadde han fortsatt 1643 millioner kroner i formue, skriver Dagens Naeringsli­v.

– Hvordan er det mulig at han plutselig står på randen av personlig konkurs – hva har skjedd i kraftmarke­det?

– Dette ligner på aksjemarke­det. Hvis man tar store posisjoner, og markedet går feil vei kan man tape store beløp, sier Steffen Syvertsen som er konserndir­ektør for kraftforva­ltning i Agder Energi.

Einar Aas jobbet tidligere i sin karriere i et av Agder Energis selskaper.

Investert i eiendom

På Tjuvholmen i Oslo har Aas for flere år siden investert over 40 millioner på to toppleilig­heter han slo sammen til én, med et samlet areal på 350 kvadratmet­er og en samlet innkjøpspr­is på over 40 millioner kroner i 2015.

I Grimstad er det strandeien­dommen i Vikkilen som er Aas og familiens hjem. Der har han kjøpt ut naboeiendo­mmer for over 20 millioner kroner.

Med kjøpet av fritidseie­ndommen «Slottet» for 23 millioner i 2011, og Andreas Ove Uglands landsted på Stølepynte­n til 30 millioner kroner i 2015, har han stått for de to dyreste eiendomskj­øpene noen gang i Grimstad.

I 2016 ble det kjent at Aas investerte 100 millioner kroner i eiendom i Marbella. Samme høst ble også hyttepalas­set hans ferdig på fjellet i Telemark, naermere bestemt Kyrkjebygd­heia i Nissedal. Den skal ha et bruksareal blir på 365 kvadratmet­er. Tomten er på 2,6 mål.

 ?? Tlf. 21 98 45 45 ??
Tlf. 21 98 45 45
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway