Aftenposten

Avslører bryterfami­liens dystre hemmelighe­t

- METTE BUGGE

Først drepte faren sin nye kone. Deretter døde moren av kreft.

Så tok Stig-André Berge bronse i OL. Først nå forteller bryteren om det dramatiske året.

Frykten for at journalist­er skulle vite om drapshemme­ligheten, gjorde at OL-bryteren gruet seg for intervjuer. Først nå snakker han åpent om det.

Det skulle egentlig ha vaert en gledens dag.

Lørdag 6. juni 2015 satt Stig-André Berge i bilen på vei mot Strømmen for å plukke opp samboer Rosell Utne. Han hadde sagt ja til å vaere toastmaste­r i et bryllup. To av hans beste venner skulle gifte seg. Han og samboeren skulle bare gjøre de siste forberedel­sene.

På veien møtte Berge en rekke politibile­r på vei mot Rødtvet i Groruddale­n i Oslo. Det han ikke visste, var at blålysene var på vei mot området der han selv og samboeren bodde. I det samme området bodde faren og ektefellen.

Det samme gjorde Berges mor.

Det var moren som ringte ham først. Hun kunne fortelle at det hadde skjedd et drap på Rødtvet. Dermed ringte Stig-André Berge til sin far for å få mer informasjo­n.

Der var det ikke noe svar å få.

Så stemte det likevel

Det var storebror Ken-Roger som fikk øye på sperringen­e, politifolk­ene og journalist­ene utenfor farens leilighet. Han oppdaget at leilighete­n var dekket til, og at inngangsdø­ren var sperret av. En kvinne var funnet drept inni en av leilighete­ne.

Lillebror fikk den brutale sannheten på mobiltelef­onen i bryllupet. Da fortalte KenRoger at faren, som var støttespil­ler for sin idrettssøn­n, var den antatte gjerningsm­annen.

Historien kommer frem i boken Stig-Andre Berge. Et bryterliv. Den kommer ut i disse dager.

Der står det om faren som prøvde å ta sitt liv etter å ha begått ugjerninge­n mot sin nye ektefelle. Faren fikk en dom på 12 år og sitter nå i fengsel.

Faren er intervjuet i boken og er innforståt­t med at Aftenposte­n skriver om denne, opplyser hans advokat, Tor Kjaervik. Aftenposte­n har også vaert i kontakt med den avdøde kvinnens familie som er informert om både boken og denne artikkelen.

Foreldrene stilte opp

Berge minnes foreldrene som støttet opp om sin ivrige idrettssøn­n i alle år da de var gift. Fotball, bryting og innebandy var i en periode like viktig for gutten som «hadde ADHD uten å ha det». Det er beskrivels­en fra en tidligere trener.

Moren smurte matpakker, foreldrene ventet i bilen for å kjøre ham fra den ene treningen til den andre og betalte 30.000 kroner i året i skolepenge­r da han begynte på Norges Toppidrett­sgymnas (NTG) i Baerum. De bidro økonomisk da han skaffet seg sin første leilighet.

Pappa hadde vaert bryter selv, med fem NM-titler for ungdom og junior.

– Jeg ville fortelle historien om både om mor og far i boken, sier Berge, som har hatt noen vanskelige år.

For det er vondt å skjule noe. Det smerter å skulle holde noe inni seg. Stig-André Berge prøvde nemlig å skjule historien om faren.

Måtte gjemme seg

Når han gikk rundt på Rødtvet, dekket han seg til med hettegense­r og solbriller. Han ville ikke kjøre dit med egen bil, som hadde hans navn på siden. Han lånte bil av broren. Han var livredd for å bli gjenkjent.

Stig-André Berge var en kjent idrettsman­n, ikke bare i Groruddale­n, men også ellers i landet etter to OL-deltagelse­r og en lang karriere. Han forberedte seg til sommerleke­ne i Rio 2016.

Nå orket han ikke å bli gjenkjent. Luftingen av hunden Chanelle foregikk enten tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

Faren er intervjuet i boken

Berge har prøvd å forstå, uten å unnskylde. Hvordan kunne det gå så galt med faren? Faren hadde opplevd at den nye kona ble pleiepasie­nt etter en ulykke som forandret livene deres dramatisk. Faren hadde gått fra å vaere ektemann til pleier store deler av døgnet. Han sov lite, var fysisk utslitt og deprimert. Berges far var fortvilet over egen situasjon og skjebnen til sin kone.

Selv forklarer han i boken, der han er intervjuet, at han må ha vaert på grensen til psykotisk tilstand den siste tiden før drapet skjedde. Han sier i boken at han angrer uendelig mye på det han gjorde.

– Det var en forferdeli­g handling, og jeg

Fortsettel­se på neste side.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Lørdag 6. juni 2015 rykket politiet ut til Rødtvet i Oslo. Stig André Berge møtte politibile­ne som kjørte utrykning. Faren hans ble pågrepet i en leilighet i dette bygget.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Lørdag 6. juni 2015 rykket politiet ut til Rødtvet i Oslo. Stig André Berge møtte politibile­ne som kjørte utrykning. Faren hans ble pågrepet i en leilighet i dette bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway