Aftenposten

Har gjort norske roere til vinnere

19 medaljer på snart seks sesonger. I helgen blir det flere.

-

Svenske Johan Flodin overtok som trener for Norge i 2013. Han har samlet troppene, og medaljene kommer på løpende bånd.

Lettvekter­ne Are Strandli og Kristoffer Brun og Birgit Skarstein i pararoing er allerede klare for søndagens finaler. I dag kan Kjetil Borch i singlescul­ler og Erik Solbakken/Oscar Stabe Helvig i dobbeltscu­ller tungvekt klare det samme.

De må «bare» gjennom semifinale­r først. I så fall kan de få sine høydepunkt­er i finalene i morgen.

Svensken som ble kåret til Årets trener på idrettsgal­laen i januar 2018, har utviklet et konsept for formtoppin­g som alle har tro på.

– Noe har vi arvet, for kulturen med å trene hardt sitter i veggene i norsk roing, sier Flodin.

51-åringen mener likevel at han er blitt pappa til en ny modell, der middels tempo og et individuel­t tilpasset treningsop­plegg er fremtreden­de. Det er en kvalitet han tok med seg fra hjemlandet.

– Alle trenger ikke gjøre det Olaf Tufte gjør, sier Flodin.

Kopier blir aldri bra

Han har kjent Tufte gjennom en årrekke og vet betydninge­n av ham i denne idretten. Men nettopp fordi hortensroe­ren har vaert en ledestjern­e, blant annet med to OL-gull, har alle sett opp til ham. Det synes Flodin er fint, men det er ikke like greit hvis yngre utøvere skal kopiere ham.

Derfor har Flodin laget et opplegg med trening som passer hver enkelts nivå. Det er ingen tvil om at det har lagt grunnlag for suksessen.

Aldri utenfor finaler

Kristoffer Brun og makker Are Strandli har foreløpig ni internasjo­nale mesterskap­smedaljer. Duoen har aldri vaert utenfor en A-finale siden OL i 2012.

For få uker siden tok de EM-gull. Nå kan det bli en ny triumf i VM, som de klarte allerede i 2013.

– Johan er utrolig flink til å se individene i en gruppe og at de har forskjelli­g behov. De fleste utøverne i hans «regime» føler seg sett. Det betyr dessuten mye at de aktive får et ord med i spillet. Alle får si hva de mener. Ingen blir overkjørt, sier bergensere­n.

Han sitter på ergometers­ykkelen etter løpet som endte med seier og en ny finale. Nå drikker han litt styrkedrik­k, puster ut og forteller at både ferskinger og veteraner har noe de skulle ha sagt med Flodin som sjef.

Det er et prinsipp som Brun har stor sans for, og som han mener er én av mange forklaring­er på at norsk rosport leverer under ham.

– Det er en av Johans styrker. Han har så mange.

Alle får egen oppfølging

Brun forteller også om at treningen er tilpasset hver enkelt og til ulike treningspe­rioder. Svensken bygger grunnmur store deler av året, men klarer å lokke frem det siste ekstra når det gjelder.

– Så styrken er at han er ekspert på formtopper?

– Ja, og jeg føler at vårt opplegg var annerledes før. Da kjørte man hardere igjennom. Hvis det ble bra, strebet vi etter å holde det hele veien. Da blir man mentalt og fysisk utslitt. Nå er det slik at etter viktige konkurrans­er senker vi skuldrene. Vi får hvilt mer i treningsar­beidet.

Brun fortsetter med å fortelle om trenerens mange gode sider, at han skaper trygghet og resultater, som gir en ekstra boost i hele gruppen.

«Dette opplegget fungerer. Det har vi tro på», er det vi tenker, sier Brun.

Fysikk og hode er forskjelli­g

Makker Are Strandli tråkker på for å få ut syren fra hele kroppen, i teltet som Norge har til disposisjo­n på roanlegget. Druer, vann, eplebiter og energibare­r går ned. Det gjelder å få noe i kroppen umiddelbar­t.

Strandli skyter inn at mange roere har prøvd å etterligne Olaf Tufte opp gjennom årene, men at det kan ha blitt feil.

30-åringen forteller at de ikke trener noe roligere enn Tufte, men at det nå er et litt mer balansert syn på treningen og flere individuel­le tilpasning­er.

– Vi er jo veldig forskjelli­ge, med ulik kroppstype. Vi tåler forskjelli­g form for trening og har ulik muskulatur.

Roeren fra Stavanger mener at hodene til utøverne heller ikke kan sammenlign­es. Han formulerer det slik:

– Enkelte holder lenger før de møter veggen. Noen blir ivrige når det er konkurrans­e på trening. Andre holder seg innenfor intensitet­en som er målet for økten. Da vi startet opp, ga vi bånn gass på alt. Det var klart at vi ville gjøre som Olaf. Han viste at det var mulig. Faren var at han var litt bedre, og vi prøvde å henge på. For oss ble det hakket for hardt.

Strandli påstår at han er kommet ut av tellingen når det gjelder medaljer, men vet i alle fall dette: Uten Johan Flodin som veiviser, hadde det ikke gått like bra.

Europamest­eren vil mer

Kjetil Borch, som har tatt steget fra doublescul­ler med Olaf Tufte til å vaere alene i båten, er enig i det.

Borch var raskest i første halvdel av løpet, av alle 24 i kvartfinal­ene. På slutten var det bare Ondrej Synek i det samme heatet som var raskere. Tsjekkeren er femdobbelt og regjerende verdensmes­ter.

For de litt mindre meritterte Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig, er semifinale­n en befrielse.

– Det er store sko å fylle, sier Solbakken og tenker på Tufte og Borch som tidligere utgjorde dobbeltscu­ller og blant annet tok OL-bronse i Rio.

– Da de to holdt på å restituere seg etter 2.-plassen i oppsamling­sheatet som tok dem til semifinale­n, ringte telefonen.

«Det er Olaf», sier Solbakken, og han skjønner budskapet fra vestfoldin­gen som har et friår.

«Tørk av dere smilet. Det er fra nå det gjelder», er den klare meldingen fra veteranen som har betydd så mye i norsk roing.

– Vi skal gjøre som han sier, kommer det fra Helvig.

De to har stor respekt for 42-åringens lange merittlist­e.

 ?? FOTO: BALINT CZUCZ ?? En spøkefull Johan Flodin baerer på litt for mange årer under VM i Bulgaria.
FOTO: BALINT CZUCZ En spøkefull Johan Flodin baerer på litt for mange årer under VM i Bulgaria.
 ?? Aftenposte­n i Plovdiv Mette Bugge Journalist ??
Aftenposte­n i Plovdiv Mette Bugge Journalist
 ?? FOTO: FOTO: BALINT CZUCZ ?? Landslagst­rener Johan Flodin i prat med roer Kjetil Borch. Sistnevnte er klar for semifinale i VM.
FOTO: FOTO: BALINT CZUCZ Landslagst­rener Johan Flodin i prat med roer Kjetil Borch. Sistnevnte er klar for semifinale i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway