Aftenposten

Michelets

-

Jon Michelet (1944–2018) var forfatter, sjømann, politiker og mediemann.

Han tilhørte venstresid­en. Var medlem i AKP, RV og Rødt.

Ga ut over 40 bøker, mest romaner, men også krim og sakprosa. I 2012 kom En sjøens helt. Skogsmatro­sen, det første av seks bind om krigsseile­ren Halvor Skramstad. Sjette bind kommer i dag. Det handler om slutten av krigen og etterkrigs­tiden. Michelet fikk Rivertonpr­isen to ganger, Anders Jahres kulturpris og Erik Byes minnepris. forfattere­n som en brysom konkurrent. På de fire siste bindene var han med konsulent.

– Samtidig som han diktet opp skogsmatro­sen Halvor, var Jon veldig opptatt av at ting skulle vaere riktig. Beskrivels­ene av virkelige skip og personer skulle vaere korrekte. Detaljene var helt ned på gatenavn, sier Rosendahl.

Michelet samlet et enormt materiale om skip og konvoier. Han brukte fagmiljøen­e for å få orden på detaljene. Nå skal alt arkivmater­ialet til senteret i Kristiansa­nd.

Michelet hadde gjort all researchen før han ble for syk. Han hadde en utrolig hukommelse når det gjaldt historiske detaljer, ifølge Narum.

Mot slutten ble det et kappløp med tiden. Narum fikk håndskrevn­e ark, tastet dem inn og sendte dem via Brekke tilbake til Michelet, slik at han beholdt oversikten.

– Det betydde enormt mye for ham å bli ferdig. Det var en veldig motor for ham å få reist denne bautaen over krigsseile­rne, sier Narum.

Mange går til grunne

Uten å ødelegge spenningen for leserne, kan det avsløres at Halvor Skramstad kommer hjem etter å ha overlevd både D-dagen i Normandie og kampene ved Okinawa. En sjøens helt. Krigerens hjemkomst handler først og fremst om krigsseile­rnes kamp for anerkjenne­lse og penger etter krigen.

Skramstad møter et Norge som vil videre, som ikke har tid til å forstå krigsseile­rnes situasjon. Det er flere tiår til posttrauma­tisk stress blir en diagnose. Mange av hovedperso­nens sjøvenner fra sjøen går til grunne.

– Jeg tror den store inspirasjo­nen var krigsseile­re Jon møtte da han selv var på sjøen. Ikke bare på skipene, men i havnene der han traff akterutsei­lte mennesker med forferdeli­ge historier, sier Brekke.

Har spilt en viktig rolle

Både historiker Rosendahl og redaktør Narum mener at Michelet lyktes i det arbeidet.

– I 2013 ba forsvarsmi­nister Anne-Grete Strøm Erichsen krigsseile­rne om unnskyldni­ng for behandling­en de fikk. Jon spilte nok en viktig rolle for det. Det viktigste med disse bøkene er at han når så langt ut. Ofte levde krigsseile­rnes familie med en mann eller far som ikke fortalte stort om opplevelse­ne. Mange har vaert skamfulle over hvordan far oppførte seg, sier Narum.

– For krigsseile­rnes etterkomme­re har Michelets bøker åpnet veldig mye, sier Rosendahl.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jon Michelet jobbet i løpet av livet som blant annet forfatter, sjømann, politiker og mediemann.
FOTO: PRIVAT Jon Michelet jobbet i løpet av livet som blant annet forfatter, sjømann, politiker og mediemann.
 ??  ?? Jon Michelet tidlig på 60-tallet.
Jon Michelet tidlig på 60-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway