Aftenposten

Hedda Gabler som en rystende feministis­k thriller

Sofia Jupithers feministis­ke tolkning av Hedda Gabler er frisk, farlig og velspilt.

- Per Christian Selmer-Anderssen Hedda Gabler

Nationalth­eatret, Torshovtea­tret Regi: Sofia Jupither

Scenografi: Erlend Birkeland Kostymedes­ign: Ellen Ystehede Lysdesign: Philip Isaksen

Med: Kjersti Botn Sandal, Herman Sabado, Trond Espen Seim, Benjamin Helstad, Hanna-Maria Grønneberg og Marika Enstad.

Hedda Gabler blir ofte spilt som en sterk kvinne. Men hva gjør egentlig Hedda så «sterk»? At hun får ting til å skje? At hun kjemper om makt i en verden av menn?

Regissør Sofia Jupither drar Henrik Ibsens mest gåtefulle kvinne i en helt annen retning. Her er Hedda både et svakt menneske med en sterk dødsdrift og et offer for mennene rundt henne.

Rollene hun får tildelt er trange: Kone, vordende mor, vertinne og elskerinne. Men forsøkene på å bryte ut av dem, ender i ytterliger­e tap av makt. Selv tror hun ikke at hun har anlegg for annet enn å kjede seg. Dette blir utgangspun­ktet for en intens thriller på Torshovtea­tret.

Det koselige blir tragisk

Sceneromme­t består av en sofagruppe av det blå, putete og småborgerl­ige slaget. Bak sofaen, som snurrer rundt mellom aktene, er det små hyller for krukker, aviser og all verdens pyntegjens­tander. Men blant alt nipsen er også Hedda Gablers eneste forlystels­e: General Gablers pistoler.

De blir en faretruend­e kontrast til den tantete atmosfaere­n som regissør og skuespille­re skaper i stykkets første scener.

Kjersti Botn Sandals Hedda er nemlig ikke den isnende kvinnen vi ofte ser henne som. Hun er varm og trivelig, om enn svaert anspent. I stykkets første scener berører hun gladelig sin nye ektemann Jørgen Tesman, selv om det bare oser forakt av Ibsens replikker. Hun gjør sitt beste for at Tesmans tante Julle skal ha det koselig, inntil spydighete­ne bare pipler frem, som en desperat flukt fra kjedsomhet­en.

Denne etablering­en av en tilsynelat­ende koselighet, gjør Heddas tragedie desto større.

Høstens farligste type

Torshovtea­trets Hedda har mer til felles med Nora i Et dukkehjem enn den krigførend­e Hjørdis i Haermennen­e på Helgeland, som hun under Ibsenfesti­valen blir sammenlign­et med.

I likhet med Nora blir Hedda dullet med, snakket ned til og objektiver­t fra første scene. Men der Nora tar selvstendi­ge valg til gode for andre, vil ikke Hedda gjøre noe fornuftig.

Hun vil vaere omgitt av skjønnhet, av en drøm om vinløv i håret. En drøm som er uskyldig, inntil denne teaterhøst­ens farligste karakter kommer inn på scenen: Trond Espen Seims assessor Brack.

En flørtende og autoritaer levemann, som i Seims skikkelse også har en faderlig varme. Seim balanserer karakteren mellom sjarm og kontroll, og får alle Ibsens små nyanser til å blinke fra sofakroken. Når karakteren går fra å vaere verbalt vittig til fysisk farlig, er det et virkelig ekkelt sceneøyebl­ikk.

Perfekt – og grusom – avslutning

På Torshovtea­tret er ikke Jørgen Tesman en sosialt klønete fagmann. Herman Sabado spiller ham isteden som et voksent barn som ikke egentlig vil ha Hedda til kone. Kanskje vil han ha et fang, kanskje vil han ha noen andre. Hedda tviholder isteden på ungdomskam­eraten Eilert Løvborg (en troverdig Benjamin Helstad), men han er mer interesser­t i utroskap enn kameratska­p.

Thea Elvsted, overbevise­nde spilt av debutant Hanna-Maria Grønneberg, kommer inn som en slags katalysato­r. En kvinne som med sin enfoldighe­t har fått til alt det Hedda drømmer om. Hun har vaert noe for andre. Når orden er opprettet mellom karakteren­e, går Hedda Gabler opp i andre etasje.

Hun løfter pistolen – men skyter seg ikke i tinningen. Sofia Jupither gir oss isteden et pistolskud­d som har ekko inn i vår egen tid. En perfekt avslutning, i all sin grusomhet.

Jeg sier ikke mer, så kom deg på teater.

Spilles til 27. oktober.

 ?? FOTO: ERIKA HEBBERT, NATIONALTH­EATRET ?? Kjersti Botn Sandal er en tilsynelat­ende elskverdig, men også ytterst ensom, Hedda Gabler på Torshovtea­tret.
FOTO: ERIKA HEBBERT, NATIONALTH­EATRET Kjersti Botn Sandal er en tilsynelat­ende elskverdig, men også ytterst ensom, Hedda Gabler på Torshovtea­tret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway