Aftenposten

Et album fylt med engasjerte pekefingre

- Jon Olav Eivind August Westad Stuen

opp med på sitt debutalbum.

23-åringen fra Sunnmøre har allerede fått mye oppmerksom­het for låten «Hei Erna», som ble en hit med flere hundre tusen avspilling­er i den digitale sfaere. Politikk engasjerer. Ung Poesi slippes uten reklamerin­g på Facebook, naturligvi­s.

Tekst i sentrum

Nå ville jeg vanligvis hoppet rett inn i det musikalske og skrevet adjektivri­kt om lydbildet, men ikke denne gangen. Hos Jon Olav står nemlig tekstene helt i sentrum – han sier han vil bringe mening tilbake i musikken.

Her synges det om samfunnsut­fordringer sett fra et ungt synspunkt. Alt fra press på sosiale medier til klimaprobl­emer og flyktningk­risen tas opp. Han synger tydelig på vegne av mange og med overbevisn­ing og humoristis­k brodd. Metaforer og direkte tale blandes pent sammen, og dialekten gir litt ekstra sjarmpoeng.

Jon Olav er selvsikker i sine meninger, og det er lett å la seg rive med når de blir presentert i en såpass fengende form. «Du vil ha monopol på livet,» synger han i spretne «Idiot», hvor han tar et oppgjør med eldre generasjon­ers sta selvsikker­het i blant annet innvandrin­gsdebatten.

Den manglende evnen vi som samfunn har til å omstille oss, er et gjennomgan­gstema her. Som på «Kvite bygningar» hvor samfunnsko­nstruksjon­er pekes ut og rives ned: «Vi bor i et luftslott som vi har bygd rundt oss sjøl.» Word.

Referanser­ik poprock

Albumet har god musikalsk variasjon. Hver låt har en egen vri, selv om noen er mer anonyme. Jon Olav har fin popteft og har laget flere refreng som vil mase seg inn i den kollektive bevissthet­en, omgitt av tilbakelen­te melodier man raskt nynner med til.

«Repetitivt system» bringer tankene til tidlig Radiohead med sine snasne vokalfrase­ringer over et luftig lydbilde, mens nevnte «Kvite bygningar» er en dynamisk poprocker med rytmeseksj­onen som drivkraft.

Jeg savner litt egen identitet musikalsk, men Jon Olav gjør en god jobb med å sy sammen varierte referanser som favner passe vidt i popsfaeren. Platen har god flyt fra lystig rølp til den nydelige pianoballa­den «Bli her og sitt».

Avslutning­svis kommer «Gutt med raud caps», hvor hovedperso­nen går mer i seg selv som sårbart individ. Her er han selvbeviss­t og viser frem skårene i selvsikker­heten. En fin slutt på et album fylt med engasjerte pekefingre.

 ?? Robert Hoftun Gjestad
FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Ragnhild Fangel Jamtveit live på scenen under Øyafestiva­len i fjor.
Robert Hoftun Gjestad FOTO: MONICA STRØMDAHL Ragnhild Fangel Jamtveit live på scenen under Øyafestiva­len i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway