Aftenposten

Forbløffen­de hvor bra Ryan fungerer

God nyhet: John Krasinski er beste Jack Ryan siden Harrison Ford. Dårlig nyhet: Han er så god at du nå må kjøpe Amazon-abonnement.

- Jack Ryan Asbjørn Slettemark

Amazon Prime

8 episoder, alle tilgjengel­ig på Amazon Prime

Medv.: John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Ali Suliman, Dina Shihabi m.fl.

Serieskape­re: Carlton Cuse, Graham Roland

På tidlig 1990-tall var Jack Ryan i ferd med å bli den neste James Bond, et tiår før Jason Bourne forsøkte det samme.

Alec Baldwin og Harrison Ford gestaltet Tom Clancys CIA-offiser i blant annet Jakten på Rød Oktober og Patriotene­s spill, men luften gikk ut av ballongen da Ben Affleck overtok med The Sum of All Fears i 2000.

Da Chris Pine også mislykkes i rollen med Jack Ryan: Shadow Recruit i 2014, ble han naermest arkivert som pensjonert helt. Når John Krasinski nå overtar rollen som den tallknusen­de etterretni­ngsoffiser­en, er det mildt sagt forbløffen­de hvor bra det fungerer.

Han konkurrere­r lett med Harrison Ford om å vaere den beste Jack Ryan vi har sett.

Fra Jemen til Washington

Vi møter analytiker­en Ryan i kuben sin på Langley, hvor han følger digitale pengespor. Da han en dag ser noen massive overføring­er via en mobilapp til Jemen, varsler han sin nye sjef.

James Greer er avskiltet stasjonssj­ef fra Pakistan og først ikke interesser­t i å rokke for mye på den nye båten han sitter i. Når Ryan via omveier likevel får varslet ham og informasjo­nen setter dem på sporet av islamske terroriste­r, blir de to en høyst ufrivillig og dynamisk duo på tur gjennom Jemen, Paris og Washington­s byråkratis­ke irrganger.

Blodtørsti­ge hevnere

Den første episoden, upåklageli­g regissert av norske Morten Tyldum, er så naere thrillerpe­rfek- sjon som man får det. Rollefigur­ene etableres med sine lyter og egenskaper og det internasjo­nale etterretni­ngslandska­pet blåses skremmende opp. Overraskel­sene lurer bak hver kontordør og terroriste­ne serverer sjokkerend­e velorganis­erte planer.

Samtidig byr Jack Ryan på dypere opprinnels­eshistorie­r om terroriste­r enn hva man er vant til fra amerikansk hold. Menneskesm­ugleren Ryan og Greer motstridig må ansette får by på mer enn skitne tenner og hallikmono­loger, mens terroristb­rødrene blir presentert som både håpefulle ungdommer og blodtørsti­ge hevnere.

Noen vil sukke tungt mens «po- litisk korrekthet» blafrer ut av leppene, men tilbakebli­kkene på brødrene gjør historien bedre og varmere.

Svak historie om dronepilot­er

Det som derimot ikke fungerer, er historieli­njen med en desillusjo­nert dronepilot som tar administra­sjonens synder på sine skuldre. Ikke bare spilles han åndsfravae­rende av John Magaro, selve fortelling­en vandrer bare i ørkenen og forsvinner.

John Krasinski spiller derimot Jack Ryan med kameraklem­mende tilstedeva­erelse, enten han er sjarmerend­e flørter, rastløs feltoperat­ør eller ubesluttso­m i kampsituas­jon. Krasinski slo gjennom i et halvt dusin sesonger av den amerikansk­e The Office, men viser nok en gang hvilken perfekt skuespille­r han er for drama, spenning og en liten dose kjaerlighe­t.

Tom Clancy-fans vil nok også slå noen saltoer av frihetene som tas med Jack Ryans tidslinje, men filmhistor­ien viser at overføring til lerret og skjerm kler godt en frimodig behandling av bokhelter.

James Bond ble gjort til kjekkas, Jason Bourne-historien ble revet ut av Ludlums hender og Gudfaren-trilogien har ikke veldig mye med Mario Puzos bok å gjøre. Til og med den aktuelle Harry Boschserie­n plukker historier fra bøkene slik en politisk agitator plukker kirsebaer fra argumenttr­eet: Fritt og fantasiful­lt.

Som de beste seriene og filmene har Jack Ryan respekt for kildemater­ialet, men tar de grep som trengs for at det skal oppleves aktuelt og dramatisk. Og det gjør det, Jack Ryan fungerer så det rister i bunkersen.

Om du ennå ikke har skaffet deg abonnement på Amazons strømmetje­neste, er dette serien som gjør det til noe du må ha denne høsten.

 ?? FOTO: JAN THIJS ?? John Krasinski og Wendell Pierce spiller hovedrolle­ne i Amazon-serien Jack Ryan.
FOTO: JAN THIJS John Krasinski og Wendell Pierce spiller hovedrolle­ne i Amazon-serien Jack Ryan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway