Aftenposten

Henter Hollywood-dirigent til Nasjonalba­lletten

På operascene­n sang og danset foreldrene hans, mens sønnen var mer interesser­t i det som skjedde i orkestergr­aven.

- HILDE BJØRHOVDE

Nå forener komponist Henrik Skram (45) krefter med Hollywood-favoritten Matt Dunkley.

Henrik Skram er forbausend­e rolig. Rundt ham hersker organisert kaos. Ballettsje­f Ingrid Lorentzen og regissør Alan Lucien Øyen er synlig stresset.

De vil at alt skal falle på plass før kveldens premiere på The Hamlet Complex?

Skram har komponert all musikken til forestilli­ngen og beveger seg målrettet mellom sal og orkesterka­nt med flagrende noteark. Han hvisker noen ord i øret til dirigenten, Hollywood-favoritten Matt Dunkley.

På scenen blir liket av Hamlets far slept over scenegulve­t. Musikken bygger opp under den dystre stemningen.

Da Henrik Skram ble spurt om å skrive helt ny musikk til The Hamlet Complex, ønsket han seg Dunkley. Han er en av Hollywoods mest aktive filmdirige­nter og orkesterle­dere. Han har jobbet på Black Swan, Inception, Batman: The Dark Knight og Mission Impossible.

De to har god kjemi etter å ha samarbeide­t om musikken til NRK-serien Snøfall, der Henrik Skram komponerte musikk til 24 episoder TV.

– Jeg liker å ta av headsettet og dirigere live. Musikken skal spille med til bevegelsen­e på scenen. Det hele puster og er noe helt annet enn å arbeide med film. Der er det ingen fleksibili­tet og jeg legger på musikken bilde for bilde i et studio. Men akkurat nå er jeg lettere skrekkslag­en, for det kommer hele tiden nye elementer inn i koreografi­en, sier engelskman­nen.

Henrik Skram sier det er enormt arbeidskre­vende for alle parter å endre i partituret så tett opp til premieren. Nå er det absolutt siste innspurt før teppet går opp for The Hamlet Complex i kveld.

Vokste opp som «operabarn»

Som sønn av baryton Knut Skram og ballettdan­ser Hanne Skram tilbrakte komponiste­n mye tid i operaen i Folketeate­rpassasjen.

– Da moren min sluttet i Operaballe­tten, drev hun ballettsko­le hjemme i huset vårt på Skøyenåsen. Jeg husker at jeg lå på gulvet over dansesalen og hørte pianomusik­ken, forteller Henrik Skram. Pappa Knut øvet mye sang hjemme, ofte med tonefølge av Robert Levin på klaver.

– I operaen fikk jeg følelsen for drama. Jeg var han som stirret ned i orkestergr­aven og fulgte med på musikken og notene. Allerede som liten ville jeg lage filmmusikk, musikk som beskrev noe og fortalte en historie, sier Henrik Skram. Han har blant annet laget filmmusikk­en til dokumentar­en Ballettgut­tene og dramaet Alt det

Å få sin musikk oppført live hver kveld, skjer jo nesten ikke i dag. Dette er et enormt prosjekt.

Filmkompon­ist Henrik Skram

vakre, men er ikkeren filmkompon­ist. Han komponerer også teaterog konsertmus­ikk, men innrømmer at å skrive all musikk til Nasjonalba­llettens store helaftens forestilli­ng, er stort. Han har skrevet to timer effektiv orkestermu­sikk – det tilsvarer en klassisk helaftens ballett, eller tre symfonier i lengde.

– Å få sin musikk oppført live hver kveld, skjer jo nesten ikke i dag. Dette er et enormt prosjekt. Jeg fikk ett år til å skrive musikken etter å ha mottatt noen skisser til handling av Alan. Han ba meg skrive fra scratch. Det var bare å hoppe på dypt vann!

Full orkesterkl­ang

– Å komme inn på danseprøve­ne, har vaert fantastisk. Danserne øvet til lydfiler, til forskjelli­g musikk i de forskjelli­ge dansestudi­oene. Hamlet er jo en mørk historie. Det blir sårt og følelsesme­ssig sterkt, men variert musikk fra veldig dempet piano til full pakke med orkesteret, sier han.

– Når skal du skrive en opera?

– Jeg vet ikke om den kommer, for jeg synes opera er fryktelig vanskelig. Film er den moderne operaen. Jeg liker å «akkompagne­re» film. Dypest sett er det noe veldig underlig som skjer når man setter musikk til en fiksjon. Da oppstår det noe som er veldig sterkt, sier komponiste­n.

 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Komponist Henrik Skram og dirigent Matt Dunkley (venstre) diskuterer partituret til The Hamlet Complex.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Komponist Henrik Skram og dirigent Matt Dunkley (venstre) diskuterer partituret til The Hamlet Complex.
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Komponist Henrik Skram og dirigent Matt Dunkley (t.v.) diskuterer partituret til The Hamlet Complex.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Komponist Henrik Skram og dirigent Matt Dunkley (t.v.) diskuterer partituret til The Hamlet Complex.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway