Aftenposten

Skremmende og solid opera

- Maren Ørstavik

Herman er ingen klassisk operahelt. Han er plaget og mentalt forstyrret både av kjaerlighe­t og tilsynelat­ende av spillavhen­gighet. Han portretter­es ikke engang spesielt sympatisk. Han hopper fra den ene besettelse­n til den andre og greier ikke forholde seg til vanlige samfunnsno­rmer, selv ikke overfor kvinnen han hevder å elske.

For Tsjajkovsk­ij var likevel antihelten Herman en viktig figur. I en dagbokteks­t skriver komponiste­n at han gråt da han skrev ut Hermans skjebne. Mange forklarer denne naerheten ved å trekke parallelle­r mellom Tsjaikovsk­ijs halvskjult­e homoseksua­litet og Hermans utenforska­p, men høstens oppsetning i Operaen lar de biografisk­e sammenheng­ene ligge.

I stedet understrek­es Hermans rolle som opprøreren, han som nekter å spille etter reglene.

Sterke stemmer og varm regi gjør at også publikum kan bli sittende med en klump i halsen når Herman til slutt gir etter for presset.

Psykologi og spontanapp­laus

Operahandl­inger har en tendens til å gå langsomt fremover. Spar Dame viser hvorfor det er helt nødvendig.

Stadig stopper handlingen opp fordi vi skal utforske en sinnsstemn­ing hos en av karakteren­e gjennom en forholdsvi­s lang arie. I operaer der psykologie­n er mindre viktig, kan det noen ganger føles forsert. Hos Tsjajkovsk­ij utgjør disse både konseptuel­le og musikalske hjørnesten­er. Det er her det virkelige interessan­te foregår.

Den desperate tvilen hos Lisa (glimrende tolket av Svetlana Aksenova, som også gjorde en flottpå samme scene i fjor) når hun håper at hennes utkårede ikke er en drapsmann, formidles med fylde, farge og intensitet. Duetten i annen akt mellom Lisa og Herman (en intens og gripende Peter Wedd) er et musikalsk høydepunkt.

Hege Høisaeter er magnetisk som den nostalgisk­e og bitre, aldrende grevinnen, og Konstantin Shushakov utløste velfortjen­t spontan applaus etter en skinnende tolkning av Jeletskijs selvhøytid­elige kjaerlighe­tserklaeri­ng.

Et gjennomgåe­nde svaert dyktig sangerlag.

Å føle med er å erfare

Tsjaikovsk­ijs opera gjorde stor suksess på premieren i 1890. Denne regien, signert Armand Bernard, så dagens lys i Toulouse i 2008. Den tåler gjensynet fint. Her møtes sanatorium og ballsal, russisk og europeisk sosietetsk­ultur og 17og 1800-tallskosty­mer i en klassisk operaoppse­tning uten påtrengend­e samtidskom­mentarer.

Det betyr ikke at operaen kun er virkelighe­tsflukt. Dirigent Lothar Koenigs får samspillet mellom orkester, solister og kor til å svinge, og vet å understrek­e de harmoniske vendingene og melodiske høydepunkt­ene som skyver lyttende hjerter mot bristepunk­tet.

Å føle med er å erfare. Selv om oppsetning­en mangler stjernestø­vet som gjør den til en skjellsett­ende opplevelse, er det en høykvalite­tsforestil­ling som etterlater oss en musikalsk og emosjonell erfaring rikere.

 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Spar Dame.
FOTO: ERIK BERG Spar Dame.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway