Aftenposten

Lysløype til Oslo kulturnatt

- KULTURREDA­KSJONEN

Oslo er full av opplevelse­r, men hvor ofte bruker du byens muligheter?

Kanskje burde du ha besøkt det museet som ligger rett rundt hjørnet?

Er det lenge siden du var på konsert? Oslo er en by med mange muligheter, men vi vet alle at det kan vaere langt mellom idé og praksis.

Oslo kulturnatt, som arrangeres på fredag, er derfor en super sjanse til å sjekke ut alt som skjer i byen vaere seg film, kunst, musikk og museer. Det skader heller ikke at alt denne kvelden er gratis.

– Jeg liker å kalle Oslo kulturnatt for kulturens 17. mai. Vi har så mange bra arrangemen­t, så mange aktører som åpner dørene sine og lager noe ekstra akkurat. Og mye av det kan man også nyte resten av året, det er umulig å rekke igjennom alt, sier Christin Lundevall i Kulturetat­en i Oslo kommune.

Aftenposte­ns kulturreda­ksjon har tatt et dypdykk i programmet. Vi har laget en liten lysløype for deg med spennende aktivitete­r du kan fylle kvelden med. Et bilfritt sentrum irriterer noen og gleder andre. På plassen foran Rådhuset blir det ingen biler, men mange aktivitete­r for både store og små. Kunstverks­ted, ansiktsmal­ing, silent disco, klokkespil­lfestival, kurs i parkour og konserter med Daniela Reyes og Philip & The Reindeer står på programmet.

Kvelden avsluttes med en stor utevisning av storfilmen Max Manus. Det er 10 år siden filmen om motstandsh­elten hadde premiere. Som oppvarming kan du bli med på en guidet Max Manus-byvandring.

Hvor: Fridtjof Nansens Plass Når: I dag fra kl. 16.00

Du kan selvsagt vaere her hele kvelden, eller du kan ta turen videre rundt i byen: Bysyklene er blitt en kjent del av bybildet. Nå tar The Pueblo & Alex med seg musikken på sykkel for å holde konsert for deg. Runden starter foran Oslo rådhus, fortsetter til Studenterl­unden, videre til Egertorget, Jernbaneto­rget, Arbeidersa­mfunnets plass og avsluttes på Olaf Ryes plass.

The Pueblo & Alex er en ung gjeng på syv personer som lover å sørge for å få deg i feststemni­ng med soul, jazz og blues.

Hvor: Starter på Kulturnatt­orget på Fridtjof Nansens plass

Når: I dag fra kl. 17.30

Under Oslo kulturnatt får du av og til mulighet til å komme inn i hus som vanligvis ikke har dørene åpne for publikum. Magistratg­ården i Dronningen­s gate sto ferdig i 1647 og huser i dag Fortidsmin­neforening­en. Interiøren­e viser spor etter tidligere eiere, og bygget rommer lag på lag med historie. Arkitekt Lars Roede guider.

Hvor: Dronningen­s gate 11

Når: Omvisning kl. 17.00 og kl. 19.00. Førstemann til mølla – prinsippet.

Etter en bysykkelko­nsert kan du sette kursen mot Grorud. Viste du at det finnes en bondegård midt i den utskjelte drabantbye­n? Alle dører på Bånkall Gård holdes åpne, og du vil bli vist rundt av verten selv, Arnfinn Bondkall. Han er den siste generasjon­en i familien som er født og oppvokst på gården.

Hvor: Bånkall Gård, Trondheims­veien 640 Når: I dag kl. 17.00–23.00

Før – eller etterpå – kan du ta turen til Furuset hvor det er litteratur­festival med humor i fokus. Knut Naerum, Hilde Hagerup, Ragnar Hovland og Erlend Loe har noen tanker om hvor vanskelig humor er. Og hva er det morsomste de selv har lest?

Hvor: Furuset Bibliotek og Aktivitets­hus, Trygve Lies plass 1

Når: I kveld kl. 18.00

Kvelden kan du avslutte nyåpnede Bruket i Landbruksk­vartalet i Gamlebyen. Før var det meieridrif­t og melkeutsal­g i dette lokalet, nå er det blitt kulturhus og kafé med kortreiste råvarer.

Under kulturnatt­en kan du kombinere en drink eller to med en kunstopple­velse. Bedre blir det ikke, mener nå vi. Denne kvelden er det illustrasj­onsagentur­et byHands som stiller ut og lager fest.

Hvor: Bruket, Schweigaar­ds gate 34c Når: I kveld fra kl. 22.00

Vår lysløype er bare et lite utvalg av alt som skjer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Familiedag på Bånkall gård.
FOTO: PRIVAT Familiedag på Bånkall gård.
 ?? FOTO: GUSTAV JENSEN ?? Dette bildet av Magistratg­ården i 1898.
FOTO: GUSTAV JENSEN Dette bildet av Magistratg­ården i 1898.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway