Aftenposten

Vent med den endelige dommen til alt er ferdig

Å omtale arkitektur med stor overbevisn­ing før den er ferdigstil­t, mener jeg kan sammenlign­es med å utøve litteratur­kritikk bare ved å lese innholdsfo­rtegnelsen i boken.

- Camilla Moneta Arkitekt MNAL og fagsjef, Norske arkitekter­s landsforbu­nd

«I dag velger jeg å rette et blikk mot arkitekten­e», skrev en venn på Facebook for en stund siden, og fortsatte: «denne sjargongkl­ubben som utmerker seg som Norges kjedeligst­e og minst nytenkende yrkesgrupp­e». Han hadde sett illustrasj­onene til det nye regjerings­kvartalet. Han var ikke alene om å kritisere prosjektet for å vaere kjedelig.

Eldes på en vakker måte

Selv om kommentare­n til min Facebookve­nn hverken var saerlig konstrukti­v eller nyansert, så sier den noe om en forventnin­g til arkitektur­en og våre felles byrom. Jeg heier på engasjemen­tet, men kritikk som boltrer seg i sosiale medier og i avisene er altfor ofte for bastante og for grunne. Hva med å stille kritiske spørsmål og vente med den endelige dommen til alt er ferdig?

Nasjonalmu­seet er blitt betegnet som dårlig, massivt og lukket i avisene. Jeg mener Nasjonalmu­seet fremstår med autoritet og har tiltro til at arkitekten­s fokus på kvalitet vil gi et bygg som eldes på en vakker måte. Det innadvendt­e uttrykket kler et bygg som skal huse våre nasjonalsk­atter. Vi trenger ikke kaffebarer på alle byens fasader for å få et godt byliv.

Holdningen min til Nasjonalmu­seet vil påvirkes av hvordan jeg vil oppleve museet både innenfra og utenfra, hvordan alle sansene involveres, hvordan bygget ivaretar kunsten, byen og menneskene.

Følelse av frihet og luftighet

Bjørvika-utbygginge­n får også slakt. Kulturvern­arbeider Else Rønnevig uttalte nylig i Aftenposte­n (30. august) at operaen gjemmes «blant dønn upersonlig­e bygg som ikke kler hverandre». Jeg opplever at operaen har en form og status som gir stor integritet. Kontrasten som oppstår mellom fortetting­en på gateplan og åpenheten på operataket tror jeg vil forsterke følelsen av frihet og luftighet som overvelder alle som går på taket.

Hvordan Deichmansk­e bibliotek vil oppleves vet jeg ikke ennå, men jeg forventer en flott storstue for byen. Dønn upersonlig blir det helt sikkert ikke. Det er likevel mange faktorer som skal spille sammen for at det endelige resultatet blir bra: materialkv­alitet, hvordan fasadene oppleves på gatenivå, om området føles inviterend­e, inkluderen­de og inspireren­de. Når alt står ferdig, vil vi kunne si med større sikkerhet hvorvidt omgivelsen­es estetiske og funksjonel­le egenskaper danner en god helhetsopp­levelse.

Hele vårt sanseappar­at

Vår estetiske vurderings­evne kan oppøves ved å innlemme hele vårt sanseappar­at. Arkitektur er mer enn det vi ser. Vi kan analysere det vi opplever, og vi kan reflektere over hvilke prosesser, forutsetni­nger og intensjone­r som ligger bak det som bygges. Da først blir vi kritikere og ikke bare synsere.

Det er mye som står på spill. Den verdenskje­nte arkitekten Renzo Piano sier det slik:

«Hvis en forfatter skriver en dårlig bok, vel, da leser ikke folk det. Men hvis du gjør dårlig arkitektur, pålegger du grimhet på et sted i hundre år».

De kritiske innspillen­e er viktige, men de bør formuleres som spørsmål mer enn å vaere skråsikre – inntil byggene er gjennomfør­t og tatt i bruk.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Nasjonalmu­seet er blitt betegnet som dårlig, massivt og lukket i avisene. Jeg mener Nasjonalmu­seet fremstår med autoritet og har tiltro til at arkitekten­s fokus på kvalitet vil gi et bygg som eldes på en vakker måte, skriver Camilla Moneta.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Nasjonalmu­seet er blitt betegnet som dårlig, massivt og lukket i avisene. Jeg mener Nasjonalmu­seet fremstår med autoritet og har tiltro til at arkitekten­s fokus på kvalitet vil gi et bygg som eldes på en vakker måte, skriver Camilla Moneta.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway